Otvoreni četvrtak: Razgovor s dr. Sašom Cecijem

U četvrtak, 27. listopada 2022., održat će se prvo popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta Osijek, naslovljeno “O popularizaciji znanosti”.

Razgovor sa Sašom Cecijem vodit će jedan od voditelja Otvorenog četvrtka Domagoj Kostanjevac.

Saša Ceci viši je znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković gdje se bavi proučavanjem raspada pobuđenih stanja protona i raznih drugih čestica. Povremeno predaje kolegije iz područja fizike i programiranja na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

Osim znanstvenim radom i nastavom bavi se i promocijom znanosti. Dio je voditeljskog i autorskog četverca znanstvene emisije HRT-a pod nazivom Treći element. Također je i jedan od osnivača udruge znanstvenih entuzijasta Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja – Skeptici te suorganizator njihovih mjesečnih tribina o razbijanju mitova Skeptici u pubu. Autor je trilogije Blesimetar, nazvane po istoimenom blogu, u kojoj je prikupio svoje popularno-znanstvene tekstove o znanosti i pseudoznanosti, psihologiji i parapsihologiji, skepticizmu i lakovjernosti, vjeri i ateizmu, objavljivane od 2010.

U razgovoru sa Sašom Cecijem osvrnut ćemo se na njegove razloge dugogodišnjeg bavljenja popularizacijom znanosti, kao i na njezinu društvenu ulogu. Raspravit će se o tom popularizira li se znanost dovoljno u Hrvatskoj, kako ju unaprijediti te postoji li dovoljna društvena i politička podrška.

Osvrnut ćemo se i na ulogu znanstvenika iz svih područja tijekom pandemije korona-virusa i pokušati kritički propitati je li napravljeno dovoljno u edukaciji javnost
Događanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Događanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s