OLJK: Večeri posvećene Saši Anočiću

Memorijalna večer Saši Anočiću održat će se u utorak, 2. kolovoza s početkom u 20 sati u Dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta kada će biti predstavljena knjiga “Trilogija gubitnika” izdana 2021. u izdanju nakladničke kuće Disput.

„Trilogija gubitnika“ obuhvaća tri kultna Anočićeva teksta: “Smisao života gospodina Lojtrice”, “Kauboji” i “Niko i Ništ” (odnosno Gospodin Noubadi”) na osnovi kojih su bile postavljene, i niz godina igrane istoimene kazališne predstave.

Knjigu je priredio Anočićev kolega, redatelj i kazališni pedagog Jasmin Novljaković. Sastavni dio knjige su teatrografski podaci o izvedenim predstavama i izvadci iz kazališnih kritika svake od predstava te kao takva knjiga postaje i ostaje trajan trag velike i značajne Anočićeve ostavštine za generacije koje dolaze.

Promociju knjige pjesmom i glazbom iz Kauboja popratit će Ivana Rushaidat i Matija Antolić.

“Crveni nosovi” predstava SU koja će 5., 6. i 7. kolovoza biti dio hommagea ovogodišnjeg OLJK-a Saši Anočiću. Zajedno s Jasminom Novaljakovićem, svojim kolegom, prijateljem i suradnikom, i sa studentima s Odsjeka za glumu i lutkarstvo Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, na hrvatski su preveli i za kazalište pripremili tekst engleskog dramatičara, uglednog filmskog i televizijskog scenarista Petera Barnesa za kojeg je Barnes dobio i prestižnu Lawrence Olivier Award za najbolji dramski tekst.

“Crveni nosovi” izvest će se 5., 6. i 7 kolovoza s početkom u 20 sati u Dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Ulaz na sve izvedbe je SLOBODAN, i za ovu predstavu nisu potrebne ulaznice.

Mjuzikl Kauboji s preko 500 izvedbi i 20 nagrada stekao je kultni status kao svojevrsni kazališni fenomen koji je osvojio jednako publiku i struku. U srijedu, 3. kolovoza s početkom u 21 sat u dvorištu Prehrambeno tehnološkog fakulteta bit će prikazana filmska projekcija omiljenih Kauboja, redatelja Tomislava Mršića, nastala prema istoimenoj predstavi i predlošku Saše Anočića. Glumci Rakan Rushaidat, Živko Anočić, Radovan Ruždjak, Hrvoje Barišić, Ivana Starčević Rushaidat, u naslovnim ulogama, učinili su ovaj film visokovrijednom i popularnom varijantom originalnih Kauboja koje uvijek rado želimo vidjeti.

Nizom događanja u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture prisjetit ćemo se sugrađanina koji nas je učinio ponosnima – Saše Anočića.

Ulaz na sva navedena događanja je SLOBODAN.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s