Festival jezika u GISKO-u

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ove godine održava jedanaesti Festival jezika kojim obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika.

Tim će se povodom, od 21. do 25. veljače 2022.godine, na Facebook stranici: Čuvari priča – Odjel za rad s djecom i mladima i na YouTube kanalu Knjižnice: Gradska i sveučilišne knjižnica Osijek, objavljivati videozapisi kojima Knjižnica i brojni suradnici u programu Festivala žele pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti pričom i pjesmom.

Ovogodišnji program obuhvaća Čitateljski izazov na materinskom jeziku,lijepo čitanje naglas, kojim su predstavljeni hrvatski, albanski, mađarski, njemački, rusinski, ruski, slovački jeziki esekerski govor.

Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s