21. Performance Art Festival: Festival i grad

U Osijeku će se 20. prosinca održati 21. Performance Art Festival, kao posljednje izdanje festivala. Nakon punih dvadeset godina festival se oprašta sa svojom publikom, a u okviru teme „Festival i grad“ sudjeluju Kristina Marić, Marko Marković, Ana Petrović i Ivana Škvorčević.

Festival započinje performansom u javnom prostoru Kristine Marić, na Trgu Ante Starčevića u 14 sati, a nastavlja se u 18 sati u Kulturnom centru performativnim videoradovima Ane Petrović i participativnom zvučnom izvedbom Ivane Škvorčević te u 19 sati performansom Marka Markovića „Southeast Sadness in Central Europe“ na koji se publiku poziva umjetniku donijeti cvijeće.

21. Performance Art Festival propituje odnos festivala i grada, umjetnika i publike, te postavlja u središte pitanje o vlastitom naslijeđu i onome što ostaje nakon Festivala.

Performance Art Festival stvarao je i širio prostor za izvedbene umjetnosti od svojih početaka, ne samo u svom neposrednom okruženju nego i šire. Jedina je inicijativa u gradu Osijeku koja je publici kontinuirano predstavljala brojne i raznolike prakse koje se u širokom umjetničkom polju prepoznaju kao performativne te je ujedno i jedna od prvih nezavisnih inicijativa u Hrvatskoj koje se posvećuju umjetničkom performansu s fokusom na različite vidove izvedbenog.

Festival je pokrenut 2001. godine, na inicijativu multimedijskog umjetnika Ivana Faktora koji vodi festival do danas.

Tijekom posljednjih dvadeset godina, u Osijeku je predstavljeno oko stotinu izvedbi domaćih i međunarodnih autora.

Više informacija ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s