Znanstveno istraživanje kao čitanje knjige prirode


U četvrtak, 25. studenoga 2021., s početkom u 18 sati u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka na Filozofskom fakultetu, Mislav Uzunić, održat će predavanje pod nazivom „Znanstveno istraživanje kao čitanje knjige prirode“.


Može li se znanstveno istraživanje okarakterizirati kao vrsta „čitanja“ prirode? Izlaganje će nastojati dati potvrdan odgovor na to pitanje kroz leću filozofije znanosti.

Uz kratku pojmovnu i povijesnu orijentaciju, u izlaganju će se pokazati na koji je način promatranje kometa, Mjeseca, virusa i sonara analogno tumačenju „teksta“, a znanstveno istraživanje dijalog onih koji čitaju i tumače.


Mislav Uzunić asistent je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Trenutno završava doktorski studij u Rijeci s temom iz filozofije znanosti i problematikom znanstvenog tumačenja, a dio svojih saznanja podijelit će na izlaganju u sklopu Otvorenog četvrtka

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) te je otvoreno za javnost. Molimo sve koji planiraju doći da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera te nose masku. Broj posjetitelja ograničen je na 45, stoga se mole svi zainteresirani da dođu nešto ranije kako bi mogli prisustvovati predavanju.

Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s