Magija na hrvatskom povijesnom prostoru

Predstavljanje knjige “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru” dr. sc. Denivera Vukelića u izdanju Školske knjige, održat će se u četvrtak, 28. listopada u 12 sati u Muzejskoj knjižnici i čitaonici (Trg Ivana Pavla II 1 kod Konkatedrale).

Knjiga “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru” znanstveno-popularno je djelo u kojemu se prvi put u Hrvatskoj složeni fenomen magije obrađuje na sveobuhvatan, interdisciplinaran način.

Ova knjiga na 752 stranice prepuna je zadivljujućih antropoloških, etnografskih i etnoloških podataka te uzbudljivih povijesnih činjenica i zorno pokazuje kako su magijske prakse utjecale na europsku i hrvatsku kulturu i kulturni identitet.

Autor postavlja u znanstveni kontekst i niz suvremenih kontroverznih fenomena, među kojima su sotonizam i suvremeno vještičarstvo, ali predstavlja i zanimljive ideje magijske prakse, poput onih koje prakticira Braco sa Srebrnjaka.

Knjiga je namijenjena širokom čitateljskom krugu, a urednica knjige preporučuje je svima koji žele saznati što je to prirodna magija, što korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe, ili pak žele istražiti kako je povijest razlikovala šarlatane i šarlatanke od magijskih praktičara i praktičarki, vilenice od vještica, travarke od uročica, dobre vrače od loših vrača, ali i mnogo više.

Magija je, uz religiju i znanost, sa svojim ritualima, tabuima, vjerovanjima i mnogobrojnim usustavljenim tehnikama, sredstvima i medijima jedan od tri velika relativno samostalna ljudska sustava za razumijevanje svijeta.

Želim vam ugodan početak radnog tjedna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s