Otvorenje izložbe Akvizicije 2016.-2021.

U Muzeju likovnih umjetnosti, u četvrtak, 30. rujna 2021. u 19 sati otvara se izložba umjetnina iz fundusa muzeja.


Izložba Akvizicije čije su umjetnine iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti bit će predstavljena pod vodstvom više kustosice Valentine Radoš (koordinatorica izložbe), dr.sc. Daniela Zeca, muzejskog savjetnika, kustosa Ivana Rotha, kustosice Martine Gavran Španiček i kustosice Mateje Moser.

Pet godina, 128 radova, devet zbirki i pet kustosa – tako zvuči kratki, numerički rezime izložbe Akvizicije 2016. – 2021. Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Izložba Akvizicije u MLU-u se već tradicionalno održava svakih pet godina. Dovoljno je to dug period kako bi pogled unazad bio sadržajan, a dostatno kratak da se djela obuhvate izložbom – samo čitanjem popisa kataloških jedinica umjetnina saznaje se godina ulaska u fundus, način i izvor nabave (dar, otkup ili nešto treće) te ime / imena kustosa odgovornih za akviziciju i čuvanje određene umjetnine. Čitanje popisa kataloških jedinica također se dotiče tržišta umjetnina (ili ukazuje na njegov nedostatak), pitanja javnog financiranja u kulturi i baštinskim ustanovama te, možda najvažnije, daje uvid u neke od skupljačkih prioriteta Muzeja.


Važno je istaknuti činjenicu da se od prošle izložbe istoga naziva nisu samo umjetničke zbirke povećale za razmjerno velik broj umjetnina, nego je i Muzej kadrovski kompletiran – nekada su imali tri kustosa, a sad ih je petero. Sve je to zalog za budućnost Muzeja likovnih umjetnosti i zbirki.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s