Prva predstava HNK-a prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku zahvaljujući projektu s udrugom “Zamisli” iz Zagreba nudi slijepim i slabovidnim osobama predstavu prilagođenu njihovim potrebama. Predstava “Dječak koji je govorio Bogu” prva je predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a bit će izvedena u ponedjeljak, 13. rujna u 19 sati.

Kako bi predstavu mogli pratiti, ali iznad svega doživjeti u svojoj punini, uložen je veliki trud te je napravljen studiozan rad na tekstu predstave koji je obogaćen narativnim dijelovima koji opisuju radnju koja se događa na sceni kada nema dijaloga među glumcima ili koji opisuju koreografske trenutke, kao i projekcije ili neverbalne radnje glumaca.

POTPUN DOŽIVLJAJ Narator u kabini obogaćuje dijalog opisima i detaljima kako bi uživanje u doživljaju predstave bilo potpuno.

Slijepe i slabovidne osobe ovim projektom postaju publika koja nije zakinuta u praćenju radnje i provodi ih se kroz priču i radnju na najadekvatniji mogući način jer je prilagodba rađena uz suradnju dramaturga i slijepe osobe koja je dugogodišnjim radom na ovakvom projektu uistinu uspjela istančano selektirati trenutke u kojima je intervencija potrebna. Narator je glumac koji je prošao edukaciju kako bi njegov doprinos bio nenametljiv, ali precizno dragocjen.

Na prilagodbi ove predstave radila je dramaturginja Ivana Klaić i instruktorica iz udruge “Zamisli”.

SLUŠALICE Slijepe i slabovidne osobe na ulazu u kazalište dobivaju slušalice koje su povezane preko mobitela s naratorom koji se nalazi u kabini i koji prateći radnju na sceni izgovara naraciju u predviđenim trenucima u predstavi.

Za prvu izvedbu narator je glumac GDK Gavella. Osječko je kazalište ove sezone krenulo u ovaj projekt sa željom da u što kraćem roku prilagodi što veći broj predstava kako bi zadovoljili potrebe slijepe i slabovidne publike. Njihovi glumci prošli su edukaciju te će i sami u nekoj od sljedećih prilagodbi biti naratori.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s