Stručno vodstvo kroz izložbu budimskog slikara Matije Žeravića

U utorak 31. kolovoza 2021. koordinator izložbe i kustos Muzeja likovnih umjetnosti održat će stručno vodstvo izložbe čija je kustosica Zsuzsanna Korhecz Papp iz Gradskog muzeja Subotica s početkom u 18 sati.


Djelovanje Matije Žeravića obilježilo je slikarstvo kasnoga baroka franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana. Njegovu vrlo produktivnu djelatnost autorica izložbe konačno okuplja na jednome mjestu. Njime se u struci uopće malo tko bavio, a ukoliko i jest slabe su bile mogućnosti pronalaska paralela i objedinjavanja opusa. Razlog tomu je, prije svega, raspršenost njegovih djela u Mađarskoj, Baranji, Slavoniji i Vojvodini te činjenica da je znatan dio njegova opusa nije sačuvan.

OSJEČKA LJETNA NOĆ Povodom Osječke ljetne noći, na isti dan Muzej likovnih umjetnosti prigodnim sadržajem u dvorištu od 17-18 sati kroz radionicu namijenjenu najmlađim posjetiteljima predstavit će osječkog slikara iz sredine 19. stoljeća Adolfa Waldingera.

Prvu poduku crtanja i slikanja Adolf Waldinger prima od Huga Conrada vonHötzendorfa, također Osječanina. Bista Adolfa Waldingera nalazi se u Sakuntala parku u Osijeku.

Svi zainteresirani polaznici radionice moći će se okušati u tehnici tuša te stvarati čarobnu šumu. Po uzoru na Waldingera, na papirima velikih formata posjetitelji će nacrtati jedan dio šume, koji će na kraju biti dio zajedničkog rada svih polaznika radionice. Radionicu će voditi Kristina Delalić Vetengl, kustosica pedagoginja. Ulaz na radionicu je slobodan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s