Koncertna izvedba opere “Samson i Dalila”

Od najranijih dana svijetu poznat kao glazbeno čudo od djeteta, francuski skladatelj, pijanist i orguljaš Saint-Saëns glazbenoj je riznici među ostalim podario fantaziju za orkestar Karneval životinjaTreću simfoniju, kao i svoju najpoznatiju i najuspješniju operu krcatu romantičarskog žara: Samsona i Dalilu, uglazbljenu biblijsku priču iz Knjige o Sucima. 

Bit će to drugo osječko uprizorenje nakon davne 1926., kad je operu režirao i ansamblom dirigirao maestro Lav Mirski.

TRI ČINA Operom u tri čina koju moćno nose Dalila (mezzosopran) i Samson (tenor) ravnat će maestro Filip Pavišić, dok režiju potpisuje osječkoj publici već dobro znan i cijenjen Robert Bošković.

Ova, u Osijeku začudo do sad samo jednom izvedena opera, koja je praizvedena u njemačkome Weimaru 1877., u sebi nosi temeljne humanističke vrijednosti, kao i duh romantizma prožet klasicističkim elementima te na dojmljivo moćan način iznosi svima poznatu priču o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi.

BISER OPERNOG ŽANRA Prvobitno zamišljeni kao oratorij, Samson i Dalila pronicavošću skladatelja izrasli su u biser opernoga žanra.

Premijera ove opere bit će 7. lipnja 2021. u 20 sati. Opera će se također prikazivati u sljedećim terminima: 8. lipnja 2021. u 20 sati, 9. lipnja 2021. u 20 sati te 10. lipnja 2021. u 19 sati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s