Otvorene dvije izložbe u Muzeju Slavonije

Dugo najavljivana izložba Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka otvorena je u Muzeju Slavonije.

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca.

Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te je u prošli četvrtak predstavio izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovijedati zanimljiva obiteljska priča. 

PODRŠKA Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.

Također, od četvrtka, 29. listopada 2020. Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Priče Židova, drugu izložbu koju postavlja kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor  uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili Židovi.

TEMATIZACIJA Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva, a priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti.

Obje izložbe bit će otvorene do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Iz Muzeja Slavonije mole posjetitelje da prilikom posjeta uvažavaju smjernice za sprečavanje širenja Covid-19.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s