DANIJELA KLOBUČAR Suočena sa svime, osječka je kultura odradila odličan posao

Prijašnjih su se mjeseci mnogi hrvatski gradovi, ali i ostatak svijeta suočili s pandemijom koronavirusa. Na trenutke su svi segmenti života bili zaustavljeni, ali se stvari postupno vraćaju u normalu. Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka u nastavku govori kako je situacija s koronavirusom utjecala na osječku kulturu te ističe njezine svijetle točke i događanja proteklih mjeseci.

Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka
  • Kako se osječka kultura generalno snašla ovih zadnjih mjeseci pod prijetnjama korona virusa i mjerama za zaštitu od bolesti Covid 19?

Uslijed neprirodne situacije – Covida 19 kultura je preko noći morala zatvoriti vrata. Prekinut je niz planiranih kulturno-umjetničkih programa, a cijela umjetnička scena bila je prisiljena prilagoditi se novonastaloj situaciji. Umjetnici su radili u neprirodnom okruženju, nije bilo novih kreativnih proizvoda, umjetnost je bila usmjerena na online izdanja. Suočeni sa svime, osječka kultura odradila je odličan posao.

POVRATAK U NORMALU Jedno vrijeme u našem gradu osjećao se nedostatak uhodanog kulturnog života, ali polako se sve vraća u svoju normalu, sukladno svih preporukama i u skladu sa svim mogućnostima.

  • Kako su se snašle institucije kulture? Mijenjaju li se planovi rada? Na koji se način kod njih može vidjeti prilagodba?

Ustanove u kulturi su bile prisiljene promijeniti svoje planove rada. U vrijeme pandemije nastali su odlični programi, primjerice Ostani kući i kazalište uključi Dječjeg kazališta; Umjetnost iz karantene HNK u Osijeku; Kultura na kotačima – projekt koji je Kulturni centar Osijek proveo u suradnji s Gradom Osijekom, a koji je prvi doveo programe direktno do publike u skladu s propisanim mjerama socijalnog distanciranja. Nastavak ovog projekta bila je Kultura u parku.Tu su i mnogobrojne aktivnosti Giska, online radionice Gradskih galerija Osijek i osječkih muzeja, udruga…

Akademija za kulturu i umjetnost Osijek organizirala je Mrežnu panel-raspravu “KoronaOSKultura-20” putem aplikacije Zoom i okupila predstavnike svih osječkih ustanova u kulturi.

Službena Facebook stranica Grada Osijeka“K@Os – Kultura u Osijeku“, koja svakodnevno daje informacije o kulturnim događanjima na jednom mjestu bila je izuzetno aktivna u vrijeme korone.

NOVI MODELI SURADNJE Covid 19 doveo je do stvaranja novih modela i novih formata suradnji.

  • Iz novih načina na koje je organizirana kulturna ponuda proizlaze i neki potpuno novi koncepti. Znači li to dugoročno i promjenu matrice kulturne proizvodnje i komunikacije s publikom? Koje su dobre i loše strane?

Kreativni proizvodi, bez obzira je li riječ o knjigama, filmovima, predstavi, glazbi ili vizualnoj umjetnosti, nositelji su nezmjenjive vrijednosti kulture u našem društvu. Zato kulturu trebamo promatrati kao dio izlazne strategije iz svih kriznih situacija.

Korona situacija stvorila je nove modele komunikacije, suradnje i dostupnosti kulturnih sadržaja, koji će sigurno i u budućnosti biti u primjeni. Osijek je postao još kreativniji jer su ljudi željni rada i kreativnog izražavanja.

  • I ove su godine održana brojna kulturna događanja, a među njima i 20. Osječko ljeto kulture, najveća kulturna manifestacija istočne Hrvatske koja je okupila impozantan broj umjetnika. Koliko je teško svake godine koncipirati i priuštiti visokokvalitetan program gledateljima?

Prije dva tjedna završilo je jubilarno 20. Osječko ljeto kulture, s kojim sam osobno izuzetno zadovoljna. Manifestacija OLJK je izuzetno kompleksna produkcijska forma.

IZAZOVI Svake godine pred nama su raznovrsni izazovi, prvenstveno ističemo financijske i metereološke, a ove godine nažalost susreli smo se i s Covidom-19.

U provođenju svih mjera (mjerenje tjelesne temperature, upotreba dezinfekcijskih sredstva za ruke, zaštitne maske..) nismo se susreli ni s jednim negativnim komentarom, što je još jedan dokaz da Osijek voli i živi kulturu.

OLJK je i ove godine pružio publici jedinstvena kulturna iskustva, a riječ je o manifestaciji koja je ponos naše zajednice.  U 11 dana održano je 43 visoko kvalitetna programa. Ovogodišnji program obilježen je vlastitim premijerama: tri premijerna dramska programa, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma u povodu obljetnice OLJK i premijera prve osječke strip-slikovnice.

Osječko ljeto kulture ima organizacijski odbor koji kreira cjelokupni program. Završetkom jedne godine, kreću pripreme za sljedeću.

ŽELJE PUBLIKE Nastojimo da se svaki program pogleda, posluša, knjiga pročita…, a pri tome se pažljivo osluškuju želje publike za koju se ova manifestacija i priprema.

  • Koja je Vaša nit vodilja u osmišljavanju i kreiranju kulturnih događanja?

Prilikom kreiranja kulturnih događanja, Grad Osijek nastoji ostvariti visoki programski standard u znaku sadržajne i izvedbene raznovrsnosti.

Zahvalni smo što u Koncernom ciklusu Grada imamo izbornika programa, prof. Davora Bobića, koji svojim stručnim izborom i poznanstvima u naš grad dovodi velika hrvatska i međunarodna glazbena imena.

NAJLJEPŠI TRENUTAK U svaki pojedini program ulažemo jako puno truda, vremena i emocija, ali na kraju najljepši trenutak je svako nasmijano lice, uspješno izveden program, glasan pljesak, upit za dodatnu stolicu.

  • Koje biste kulturne događaje izdvojili kao veliki uspjeh i svijetlu točku ove godine?

Svakako su to programi nastali tijekom korone i OLJK 2020. Program Koncertnog ciklusa Grada, koji nažalost zbog pandemije nije izveden u cijelosti, ali je pružio mogućnost uživanja u bogatoj i raznovrsnoj kulturi glazbene baštine Europe.

U tekućoj godini osječka scena postala je bogatija za još jedan galerijski prostor, Akademija za umjetnost i kulturu otvorila je Galeriju Knifer.

U kulturne događaje ubrajam i svojevrsnu premijera Trg Vatroslava Lisinskog tijekom programa OLJK, koji je postao najatraktivnija kulturna pozornica za umjetnička uprizorenja.

Puno je još programa, koje nisam navela, a zaslužuju da budu istaknuti.

1 Comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s