DAVOR BOBIĆ Odlučio sam postati skladatelj s 13 godina

Skladatelj, pedagog, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić nedavno je nagrađen nagradom Porin u kategoriji za najbolju skladbu klasične glazbe. O svojiim glazbenim počecima, skladanju tijekom pandemije te Varaždinskim baroknim večerima više govori u nastavku.

  • Jedan ste od najutjecajnijih glazbenika suvremenog hrvatskog glazbenog života. Kako je sve počelo? Koji su bili Vaši prvi skladateljski koraci?

Počelo je sasvim slučajno. Odrastao sam u obitelji ugostitelja, ali u kojoj su uvijek mnoge teme razgovora bile vezane uz kulturu i umjetnost. Otac je slikar. U mojoj kući osnovano je Likovno udruženje Varaždin, obitelj se odricala u svezi prostora za rad kluba, smještaja slikara, likovnih kritičara, pisaca. Mnogi doajeni hrvatske umjetnosti posjećivali su naš dom i u takvom okruženju sam odrastao. Odlučio sam postati skladatelj s 13 godina.

  • Kako je na Vaš rad utjecala pandemija koronavirusom? Kako ste provodili slobodno vrijeme?

Tijekom pandemije skladao sam svakodnevno satima, baš iz inata. Nastalo je čak pet novih djela, od kojih su četiri orkestralna. Jedno od njih ” Concertino Strossmayer” za bisernicu i gudački orkestar se praizvodi 21.lipnja u Đakovačkoj katedrali. Solist je naš Mario Zbiljski uz Hrvatski komorni orkestar, a koncertom ravna maestro Davor Kelić.

  • Zbog ove su pandemije mnoge aktivnosti i projekti odgođeni ili otkazani. Jeste li se i Vi našli u takvoj situaciji? Za kada su oni planirani?

Najteže mi je palo otkazivanje irske turneje našeg Akademskog tamburaškog orkestra Strossmayer. Projekt je to koji je prepoznat kao najbolja prezentacija izvorne hrvatske umjetnosti i za koji je Ministarstvo vanjskih poslova izdvojilo najveću ovogodišnju potporu. Radili smo na tome pune dvije godine. Naravno i Koncertni ciklus grada je stao  a započeli smo godinu iznimno uspješno. O autorskim projektima da i ne govorim….

  • Koliko će se Osijek promijeniti u umjetničkom smislu nakon ove pandemije, prema Vašem mišljenju?

Trenutno se  još uvijek osjeća taj nedostatak uigranog, uhodanog kulturnog života, ali on se polako počinje vraćati u normalu. Duboko vjerujem da ćemo od jeseni ponovno umjetnost i kulturu živjeti punim plućima jer Osijek ima nevjerovatan potencijal.

NEMJERLJIV DOPRINOS Akademija za umjetnost i kulturu daje nemjerljiv doprinos aktivaciji suvremenih umjetničkih procesa i stvaranju novih izražaja, usuđujem se reći i kreiranju pravaca umjetnosti.

Kulturni centar izvrsno je startao s aktivnostima, uskoro će biti održano i Osječko ljeto kulture. Prošli je tjedan otvorena i Galerija Knifer – velika važnost za grad Osijek. Sve to budi nadu, ohrabruje…

  • Nedavno ste osvojili Porina u kategoriji za najbolju skladbu klasične glazbe za skladbu „Symphoneo za klavirski kvintet“. Čestitamo! Kakvi su dojmovi?

Porin je definitivno naša medijski najeksponiranija glazbena nagrada. Primio sam više tisuća čestitki, dao na desetke izjava i intervjua, ljudi su mi prilazili na ulicama, u trgovinama čestitajući mi. Bio sam stvarno zbunjen publicitetom koji sam dobio nakon osvajanja te nagrade.

  • Što Vas je inspiriralo za ovu skladbu? Koliku težinu za suvremenog autora ima ovakva nagrada?

Djelo je pisano za Budimpeštanski klavirski kvintet te praizvedeno na Osorskim glazbenim večerima 2005.godine, ali tada nije bilo snimano. U novijoj izvedbi Alisios Camerate doživjelo je svoju najupečatljiviju interpretaciju i na kraju proglašeno najboljom skladbom hrvatske klasične glazbe za 2019. godinu. Veliko je to priznanje, usuđujem se reći za cjelokupni moj dosadašnji stvaralački rad.

  • Ravnatelj ste festivala „Varaždinske barokne večeri“ koji ove godine slavi 50. rođendan. Što spremate ove godine?

U više navrata u izjavama sam spomenuo da je ovo godina velike životne ironije poglavito zbog Varaždinskih baroknih večeri jer u godini najvećeg jubileja morali smo zbog pandemije otkazati sve inozemne umjetnike i gostovanja, prilagoditi program skromnim financijskim mogućnostima, skratiti Festival za 6 dana od planiranog. Napustio nas je i maestro Vladimir Kranjčević, jedan od utemeljiteljai dugogodišnji ravnatelj ovoga Festivala.

No i u tome smo našli svoju priliku, a to je dokazati da s izvrsnim hrvatskim umjetnicima i ansamblima možemo pokazati svu snagu hrvatske kulture i umjetnosti. U tome je osnovna misija ovogodišnjeg Festivala. Nimalo ne sumnjam u uspjeh ovog koncepta.

SAVJET Moram priznati da mi je malo i pomogla  savjetom dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku , prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić kada je predložila da prvi put u povijesti Festivala održimo nastup ponajboljih studenata s četiriju hrvatskih akademija.

  • Redoviti ste profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kako je poučavati online, bez neposrednog kontakta sa studentima?

Nikako nisam pobornik online nastave u glazbi, posebice ako je još k tome riječ o individualnoj nastavi.

NEZAMISLIVO Bez živog kontakta umjetnosti i publike, profesora i studenta, nastavnika i učenika nezamislivo je ostvariti uspješan rezultat koji se u našem opredjeljenju i poslu traži.

Online nastava je u svakom slučaju pomogla u premošćivanju problema nastalog zbog pandemije i izolacije (ovdje mislim na grupnu, kolektivnu  nastavu) u održavanju kontinuiranog nastavnog procesa te kao takva ipak donekle izvukla ovu nastavnu godinu, no uvjerenja sam da to svakako ne bi trebalo dati ohrabrenja nekim tumačenjima da je upravo to budućnost školstva. Tu se krije određena opasnost od takvih očekivanja, a naročito se to odnosi na umjetnička područja.

  • Koji su Vaši budući planovi i projekti?

Moja je velika želja sada se posvetiti pisanju opera i baleta, čak i umjetničkoj filmskoj glazbi. Neke naslove djela koje bih volio glazbeno uprizoriti nosim u sebi i više desetaka godina…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s