ANERA STOPFER Kreativna Europa prelazi granice lokalnoga, a potiče kulturu u svim njenim područjima

Program Europske unije “Kreativna Europa” sedmogodišnji je program koji podupire europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihovog doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Prihvaćen proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine je 1.46 milijardi eura što je ujedno i najveća svjetska potpora za kulturnu i kreativnu industriju, a uključuje tisuće umjetnika, kulturnih profesionalaca i organizacija u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara. Više o programu Kreativne Europe govori Anera Stopfer, voditeljica DEska Kreativne Europe.

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe
FOTO: Ivana Krušec Rubić
 • Jedan od programa Europske unije jest „Kreativna Europa“ (2014. – 2020.), koji je vrijedan 1,46 milijardi kuna, a namijenjen je kulturnom i audiovizualnom sektoru. Kako je „Kreativna Europa“ podijeljena? Tko provodi koordinaciju tih programa u Hrvatskoj?

Program Europske unije Kreativna Europa (2014. – 2020.) namijenjen je kulturnom i audiovizualnom sektoru i dijeli se na dva zasebna potprograma – potprogram Kultura i potprogram MEDIA.

Za provedbu programa Kreativna Europa (odnosno, za sve što se odnosi na same prijave projekata i proces evaluacije te provedbe izabranih projekata) zadužena je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) koja upravlja financijskim sredstvima namijenjenima obrazovanju, kulturi, audiovizualnoj djelatnosti, sportu, građanstvu i volontiranju.

ZADATAK Potprogram Kultura na nacionalnoj razini koordinira Desk Kreativne Europe- Kultura ustrojen u okviru Službe za Kreativnu Europu Ministarstva kulture. To smo mi i naš je zadatak pružiti vam što više informacija o potprogramu Kultura i načinima korištenja sredstava kao i suradnji koje se na europskoj razini nude u području kulture.

Svi koji su zainteresirani za audiovizualni sektor i traže način kako se ubaciti u europske projekte, mogu zatražiti informaciju više o potprogramu MEDIA u sklopu Kreativne Europe, koji je u nadležnosti Deska Kreativne Europe – MEDIA uspostavljenog pri Hrvatskom audiovizualnom centru.

 • Je li se što promijenilo po pitanju financiranja tijekom ove pandemije?

Svi odabrani programi se i dalje odvijaju u onoj mjeri koliko okolnosti dozvoljavaju. Pojedini programi se revidiraju i prilagođavaju u smislu pojedinih aktivnosti koje možda nije bilo moguće provesti. O tome korisnici pregovaraju i dogovaraju detalje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA). Ipak, kako je riječ o višegodišnjim projektima te su neke od planiranih aktivnosti mogle biti provedene u „karantenskim“ uvjetima te je intencija europskih institucija jasna oko želje da se dodijeljeni novac za projekte ne vraća, nego da se projekti provedu, čini se da se novonastala situacija neće bitno odraziti na sufinanciranje projekata koji su prošli na Kreativnoj Europi.

 • Koliko je sredstava do sada iskoristila Hrvatska?

Kroz program Kreativna Europa-potprogram Kultura, hrvatski korisnici su ostvarili sl. sufinanciranje :

 • U 2014. godini → 1.132.421,43 eura (potprogram Kultura)
 • U 2015. godini → 685.624,60 eura (potprogram Kultura)
 • U 2016. godini → 1.164.232,24 eura (potprogram Kultura) 
 • U 2017. godini → 1.478.507,61 eura (potprogram Kultura)
 • U 2018. godini → 2.202.584,67 eura (potprogram Kultura)
 • U 2019. godini →1.432.045,61 eura (potprogram Kultura)
 • Jesu li programi stopirani u jeku pandemije koronavirusom? Do kada su rokovi prolongirani?

Europska komisija i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnosti i kulturu (EACEA) donijele su odluku o odgađanju rokova za prijave na četiri natječajna poziva koja su bila otvorena tijekom pandemije, uzevši u obzir sve poteškoće koje su prijavitelji imali uslijed globalne situacije izazvane novim koronavirusom (COVID-19). Preostale aktivnosti, komunikacije i obaveze smo nastavili raditi, poput webinara, sastanaka, sugestija oko projekata i slično.

 • Kakve mogućnosti „Kreativna Europa“ pruža mladim umjetnicima?

Kreativna Europa je uglavnom više usmjerena na podršku pravnim osobama nego pojedincima, stoga umjetnici ostvaruju brojne aktivnosti kroz aktivnosti koje provode i produkcijski podržavaju kulturne institucije i organizacije.

I-PORTUNUS Međutim postoje određene inicijative koje su namijenjene pojedincima ili kolektivima, a I-portunus je jedna od njih. Riječ je o pilot-projektu kroz koji se podržavaju različiti pristupi za potporu mobilnosti europskih umjetnika i profesionalaca u kulturi.

Kroz taj poziv se umjetnicima i profesionalcima u kulturi omogućiti da iskoriste fleksibilne, kratkoročne mogućnosti za mobilnost usmjerene na rezultate: kretanje između europskih zemalja, razvoj publike i suradnje, pronalaženje novih inspiracija i prilika i doprinos raznolikim kulturnim ekosustavima Europe.

 • Kakva je zainteresiranost umjetnika za ovaj program?

Velika je zainteresiranost hrvatskih umjetnika za ovaj program te je većina renomiranih pojedinaca već na ovaj ili onaj način sudjelovala u nekom od projekata koji je dobio potporu Kreativne Europe.

PROMO KAMPANJA Desk Kreativne Europe Hrvatska provodi posebnu promo kampanju pod nazivom “Kreativni ambasadori” i svaki mjesec imenuje ambasadora ili ambasadoricu Deska koji poznaje potprograme Kultura i MEDIA i prednosti koje pružaju pa na taj način uistinu pokazujemo koliki je interes stručnjaka u kulturi i umjetnika za program Kreativna Eruopa.

(vidi više: http://deskkultura.hr/hr/galerije/kreativni-ambasadori)

 • Gdje kreativci mogu dobiti dodatne informacije o sudjelovanju u ovome programu?

Svi zainteresirani za potprogram Kultura programa Kreativna Europa se mogu informirati na mrežnim stranicama www.deskkultura.hr i na fb stranici: Creative Europe Desk – Culture Office Croatia.

 • Koliko je do sada projekata provedeno?

Tijekom Programa Kreativna Europa, kroz potprogram Kultura ostvareno je 120 projekata u kojima je sudjelovalo ukupno 129 partnerskih organizacija. U ovoj godini se očekuju još nove brojke te vjerujemo kako ćemo završnu godinu Programa završiti s lijepim rezultatima.

 • Jesu li sudjelovali umjetnici iz cijele Hrvatske? Ima li koja zapaženija regija po pitanju sudjelovanja?

Najveći broj sudjelovanja u programu je zabilježen u Gradu Zagrebu, ali je posljednje tri godine zapažen veći porast i u drugim županijama. Nije riječ samo o projektnim partnerima koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, od Vukovara preko Krapine do Dubrovnika, nego je zabilježen i veliki broj aktivnosti koje se provode diljem čitave Hrvatske bez obzira gdje se nalazi sjedište pojedinog partnera. Tako su primjerice održani rezidencijalni boravci na Visu, književni susreti na Mljetu, umjetnički kampovi u Fužinama i sl.

 • Ima li kakvih osječkih projekata i umjetnika koji su sudjelovali u ovome programu? Koji?

USPJEŠAN OSJEČKI PROJEKT Iznimno uspješan projekt dolazi upravo iz Osijeka, a riječ je o projektu All strings attached čiji je partner u provedbi bila Umjetnička akademija u Osijeku.

Riječ je o dvogodišnjem projektu u koji je bilo uključeno ukupno četiri europska partnera u konzorcij- iz Italije, Hrvatske, Španjolske i Slovenije. Posvećen je bio lutkarstvu i često je citiran kao odličan primjer prakse – http://www.uaos.unios.hr/all-strings-attached-pioniri-europskog-lutkarstva-iza-scene/

 • Koliko je ovaj program pomogao da se kultura u Hrvatskoj decentralizira i deinstitucionalizira?

Kroz ovaj su Program jasno zadani ciljevi koji se ostvaruju kroz projekte koji su podržani te je u tom smislu kultura u Hrvatskoj potaknuta i na vrlo široki spektar djelovanja. Kroz Program se potiču zaštita, razvoj i promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti te promicanje europske kulturne baštine, podržava se i ohrabruje jačanje konkurentnosti europskih kulturnih i kreativnih sektora. Istaknuta europska dimenzija programa prelazi granice lokalnog, a potiče kulturu u svim njenim područjima djelovanja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s