INES NOVAK Želimo zapošljavati nove, motivirane ljude s kojima ćemo zajedno stvarati

Dječji kreativni centar „DOKKICA“, donedavno Dječja osječka kreativna kućica, tri tjedna prije stupanja na snagu mjera zbog pojave koronavirusa Covid-19, proslavio je svoj 9. rođendan. Početak godine bio je u znaku novih ideja, suradnji, inicijativa i projekata. U prvom tromjesečju 2020. godine u svim aktivnostima centra sudjelovalo je oko 1000 djece. O odgođenim projektima i budućim planovima centra više govori Ines Novak, predsjednica Dječjeg kreativnog centra “DOKKICA”

  • Kako Vam se situacija s koronavirusom činila u početku? Kako ste joj se prilagodili?

Početak je bio pomalo zastrašujući. Nakon Odluke nacionalnog stožera obustavili smo gotovo sve aktivnosti s djecom. Dio projektnih i programskih aktivnosti prilagodili smo online komunikaciji, a za dogovore oko pojedinih aktivnosti održavali smo timske online sastanke.

Kod kuće sam radila uz svojih troje djece; maturanta, šestašicu i trogodišnjaka, a dnevni raspored mi je bio toliko opsežan da sam jedan period odlazila spavati u 3 ujutro. Izgubila sam, vjerujem kao i mnogi, osjećaj za vrijeme. No, uz dodatni napor, uspijevala sam pratiti sve poslovne i privatne obveze. Iako sam radila od kuće te slušala i čitala o neizvjesnoj situaciji, nisam se predala u planovima za daljnji razvoj, a moja je ekipa zadržala entuzijazam. Svi su radili u okviru mogućnosti i trudili se održati optimizam. Dio tima Dokkice sudjelovao je na webinarima i online radionicama za unaprjeđenje rada s djecom i roditeljima i vrijedno radio na prilagođenim aktivnostima, a ja sam, uz sve aktualne poslove, nastojala pronaći nove izvore financiranja kako bi doprinijela opstanku i razvoju Dokkice.

IDEJE I PRIJEDLOZI RODITELJA U periodu najstrožih mjera dosjetila sam se kako bi bilo zgodno okupiti roditelje u Facebook grupi koji žele dijeliti ideje i prijedloge za kućne aktivnosti s djecom kako bismo si malo olakšali boravak u izolaciji pa se dio roditelja aktivno uključio u dijeljenju sadržaja. Bilo je lijepo vidjeti kako je proradila kreativnost u doba izolacije. Djeca i ja smo otkrili nove načine kućne zabave, ali i povremeno odlazili u prirodu na osvježenje.

  • Što Vam najviše nedostaje iz života prije pandemije? Kako provodite slobodno vrijeme?

Najviše nam nedostaje neposredan rad s djecom. Otužno je bez dječjih glasova u Dokkici. Prije pandemije u redovnim aktivnostima Dokkice sudjelovalo je  100-injak djece koji su svakodnevno dolazili u Keršovanijevu 4. Susreti i sastanci s brojnim suradnicima također su nešto što naš posao čini zanimljivim i lijepim, a to je ono što sada nije moguće ostvariti u istoj mjeri kao prije pandemije.

SLOBODNO VRIJEME Slobodno vrijeme provodim uglavnom sa svojom djecom; bicikliramo, odlazimo na izlete, šetamo uz Dravu, slušamo glazbu i plešemo, igramo razne igre ili nešto izrađujemo. Kada sam  posvećena sebi, volim pročitati knjigu i pogledati dokumentarac, slušati glazbu, vježbati, pisati priče za djecu ili skicirati neke nove ideje vezane uz djecu, istraživati literaturu o odgoju i obrazovanju djece, družiti se s prijateljima…

  • Dokkica je osnovana 2011., a u ovih je 9 godina ostvarila mnogo projekata i aktivnosti za djecu, mlade, roditelje, škole, nastavnike… Što smatrate najvećim postignućem Dokkice? Na što ste posebno ponosni?

Prvo što dolazi kao ideja za odgovor je: ŠTO POSTOJIMO! Obzirom da pripadamo civilnom sektoru, mnogi znaju da opstanak i razvoj u ovom sektoru nije jednostavan. Teško je izdvojiti jedno. Najveća postignuća su nam sretna i zadovoljna djeca i roditelji, a posebno smo sretni kad vidimo da smo neku „našu“ djecu motivirali, inspirirali za neke nove ideje, aktivnosti i postignuća. Neka od njih su osječka dječja gradonačelnica Nera Grđan, koja je bila Dječja ambasadorica mira u našem projektu i mlada glazbenica u usponu Sara Krpan, koja je pohađala glazbene radionice u Dokkici pod vodstvom Marijana Jovičića. Ponosni smo kad nam roditelji i nastavnici kažu kako smo njihovoj djeci i učenicima dali poticaj za pozitivne promjene i razvoj potencijala.

POSTIGNUĆA Postignuća su nam i ostvarene suradnje s više od 100 institucija, ustanova, organizacija, tvrtki i stručnjaka, kao i projekti čije su se aktivnosti proširile izvan Osijeka, a neke izvan naše županije pa do cijele Hrvatske.

Projekti „I tata je važan“ i „Mir je moj đir“ postigli su veliku vidljivost, a gostovanja u programu nacionalne televizije, poput „Dobro jutro, Hrvatska“, pokazuju da su vrijednosti koje stvaramo od općeg interesa za dobrobit zajednice. Sad već malo starijeg datuma, dva serijala odgojno-obrazovne emisije „Radoznalica“, predstavljaju jedno od značajnih postignuća, a glazbeni spot „Mir je moj đir“, koji smo snimili 2018. godine s Dječjim ambasadorima mira,  na našem Youtube kanalu pogledan je više od 22.600 puta.

Projekt “Mir je moj đir”

VAŽNO Jedna od važnih stvari i prekretnica u radu odnosno razvoju je preseljenje Dokkice 2018. u prostor od 350 m2 s velikim dvorištem u kojemu smo, uz izniman trud za osiguravanje sredstava za financiranje zakupa, uspjeli organiziratirad sukladno našim potrebama, ali i pokrenuti nove aktivnosti i manifestacije poput Dječjeg ljetnog kampa, Dječje likovne akademije, Adventa u Dokkici…

U partnerstvu s Udrugom „Breza“, Volonterskim centrom Osijek, Nansen dijalog centrom Osijek pokrenuli smo inicijativu za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osječke osnovne škole te je s Gradom Osijekom 2018.potpisanSporazum o suradnji u provođenju pilot projekta Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“) u osnovnim školama grada Osijeka.

Ponosni smo i na inicijativu „Pitam, dakle zanima me“ koju je osmislila naša Maja Varga, a proveli smo je 2018. uz potporu Zaklade „Slagalica“.

Inicijativa “Pitam, dakle zanima me” čija je autorica Maja Varga

Ponosni smo i na naša javna priznanja i nagrade: 2016. Volonterska nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera, 2016. Nagrada Zaklade Slagalica za najpoticajniju građansku akciju 2015. godine, 2015. Pečat Grada Osijeka za osobit doprinos i kreativnost u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja,  a obzirom da je zamijećen naš doprinos u provedbi dječje participacije, postali smo članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju pri UNICEF-u Hrvatske.

  • Kada je krenula ova pandemija, u kojoj ste fazi rada prekinuti?

Prije pandemije u redovnim aktivnostima Dokkice sudjelovalo je nešto manje od 100 djece. U ožujku smo, kao članovi MOTUS platforme za razvoj civilnoga društva Osječko-baranjske županije, trebali s ostatkom ekipe organizirati Okrugli stol „Najbrži prst“ na temu propuštenih potencijala civilnoga društva u razvoju Slavonije i Baranje. Kao dobitnici institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruga u području demokratizacije i društvenog razvoja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva zaklada, u travnju smo u Šibeniku trebali sudjelovati na najvećem okupljanju predstavnika organizacija civilnoga društva u okviru MED FORUM-a 2020 u suorganizaciji Zaklade Anna Lindh, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na događaju je trebalo sudjelovati oko 800 sudionika iz 42 zemlje Euro-Mediterana te visoki dužnosnici ključnih institucija kao što su Ujedinjeni narodi, Europska komisija, Europskiparlament, Vijeće Europe i dužnosnici iz 42 zemlje Euro-Mediterana.

SURADNJA U veljači smo dogovorili odličnu suradnju s Ekonomskim fakultetom u Osijeku koji je pristao pomoći Dokkici u razvoju poduzetničke ideje u okviru Kolegija „Poduzetništvo neprofitnih organizacija“ te smo trebali biti i gosti izlagači na Fakultetu. To je jedan od koraka u razvoju društvenog poduzetništva Dokkice o kojemu smo počeli ozbiljno razmišljati.

Nešto prije obustave aktivnosti pokrenuli smo u suradnji s prof. Ivanom Majksner pripreme za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika te smo ih uspjeli prilagoditi online varijanti. U okviru projekta „Učenje u zajednici“ trebali smo s partnerskom školom OŠ Tin Ujević krenuti u provedbu školskih inicijativa što nas je posebno veselilo jer su učenici i nastavnici pokazali veliku motiviranost. Također, prije pandemije imali smo planove za nove projekte i aktivnosti na otvorenom – u našem lijepom dvorištu u koje uskoro treba stići drvena kućica-učionica.

  • Jeste li morali otkazati/odgoditi neke nadolazeće projekte ili aktivnosti zbog novonastale situacije? Za kada su oni planirani?

U okviru provedbe aktualnih projekata i programa trudili smo se, u skladu s mogućnostima, neke aktivnosti prilagoditi novonastaloj situaciji. Nažalost, brojne aktivnosti smo morali odgoditi, a neke i otkazati.

Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“ 9, koji smo ove godine organizirali u suradnji s  13 osnovnih školagrada i županije, trebao je okupiti nešto manje od 200 djece – malih glumaca, glazbenika i plesača,morali smo odgoditi. Trenutno razmatramo mogućnosti održavanja učeničkih izvedbi bez publike te snimanja i prijenosa na našim kanalima.

Aktivnosti u okviru projekta „Učenje u zajednici“ na kojemu nam je partner OŠ Tin Ujević morat će čekati, najvjerojatnije, jesen, a provesti ćemo ih ako nam to dopusti epidemiološka situacija.

Nedavno nam je odobren projekt „I tata je važan“ (3. godinu za redom), a obuhvaća aktivnosti u 5 slavonskih gradova te smo u razmatranju o načinima provedbe aktivnosti u skladu s neizvjesnom epidemiološkom situacijom.

  • Krajem ožujka ponovno ste objavili odgojno-obrazovnu emisiju „Radoznalica“. Kakve su bile reakcije djece s obzirom da je posljednja „Radoznalica“ prikazana 2015. godine?

„Radoznalica“ je odgojno-obrazovna emisija čija su se dva serijala snimala i emitirala 2014. i 2015. godine na Televiziji Slavonije i Baranje, a bila je dio projekta koji je Dokkica provodila uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao autorica emisije ponosna sam što sam i kao mentorica 10-ak djevojčica i dječaka omogućila aktivno sudjelovanja djece u stvaranju medijskog sadržaja te im pomogla u razvoju komunikacijskih i prezentacijskih vještina i samopouzdanja. Također, svaki serijal ponudio je raznolike priloge u koje sam uključila brojne Osječane – od liječnika, umjetnika, nastavnika, odgojitelja, psihologa, terapeuta…, ali i popratila brojna aktualna događanja za djecu te uključila škole kao suradnike. Za mene osobno ovo je bilo zahtjevno, ali neprocjenjivo iskustvo, a roditelji naših malih voditelja i reportera iskazali su nam posebno zadovoljstvo i pozitivan utjecaj na razvoj potencijala njihove djece.

Kako su sve epizode postavljene na našem Youtube kanalu, htjeli smo ih iskoristiti kao ponudu medijskog sadržaja za djecu i roditelje u doba kućne izolacije. Emisije smo dijelili na našem Facebook profilu uz napomenu o vremenu snimanja, ali i podsjetnik kako su dječja mašta i kreativnost svevremenski.

AKTUALNE I ZANIMLJIVE TEME Pojedini prilozi su bili aktualni u vrijeme snimanja, ali veliki dio vezan je uz teme koje su zanimljive i danas te su djeci i roditeljima mogli pružiti brojne zanimljive informacije, edukativne sadržaje te ih potaknuti, možda, na neke nove ideje i kreativnost u vlastitom domu. Dobili smo informacije nekih roditelja kako prate emisiju sa svojom djecom uz komentare o zanimljivosti tema, što nas je obradovalo.

  • Nedavno ste predstavili novi projekt „11-ica u Dokkici“. Odakle se rodila ideja za taj projekt? Kakve su reakcije publike?

Nakon prvog prijenosa uživo s našega Facebook profila u povodu objave dobitnika nagrada i priznanja kreativno dramske igre, koju smo pokrenuli zahvaljujući suradnji s Anom Škaro, dramskom pedagoginjom i jednom od dugogodišnjih sudionica našega Festivala, pogledala sam sadržaj online slikovnica koje nam je poslala psihologinja Ida Marinić.

Puna dojmova, kontaktirala sam Idu koja mi je ispričala o svojim projektima. Kako sam inače velika ljubiteljica kreativnosti, došao mi je onaj „click“ da o Idinoj online slikovnici „Zapeli zajedno“, koja govori o vrijednostima obiteljskog zajedništva u doba izolacije, kao i drugim njenim radovima, koji su originalni i edukativni, treba znati što više ljudi.

POZITIVA Kreativni ljudi i njihov rad trebaju naći put do publike koja zaslužuje i žudi za nečim drugačijim. Ljudi se trebaju „hraniti“ pozitivom, a inspirativni ljudi mogu činiti upravo to – širiti pozitivu.

I tako sam shvatila da trebamo nastaviti stvarati medijski sadržaj koji će ponuditi teme odgoja, obrazovanja, kreativnosti, stvaralaštva, umjetnosti, društvenog aktivizma, roditeljstva, obitelji i svih društvenih vrijednosti koje su, nažalost, jako zapostavljene u našem društvu, a posebno u medijima. #medijdobrihpriča stoji uz prvu objavu „11-ice u Dokkici“ u kojoj sam ugostila Idu, a objavu je pogledalo oko 2000 ljudi. Nakon toga, promišljala sam o sljedećem gostu i odabrala osobu za koju sam već dugo znala da je ona „koja ima svoju dobru priču“.

Posljednju „11-icu u Dokkici“ u kojoj je gostovala Erika Žilić Vincetić pogledalo je u par dana više od 2500 ljudi. Komentari na emisiju i goste su pozitivni i ohrabrujući.

  • Kakvi su Vaši planovi nakon prolaska ove pandemije?

Misija Dokkice je pružati podršku djeci u odrastanju i razvoju njihovih potencijala kroz različite programe i aktivnosti koje potiču aktivno sudjelovanje, kreativnost, razvoj socijalnih vještina i samopouzdanja kako bismo ih usmjerili na kvalitetniji život te poticati društvo na kvalitetniji odgoj i obrazovanje.

VIZIJA Vizija Dokkice je postati važan društveni centar koji će djeca, mladi, roditelji i zajednica prepoznati kao mjesto podrške, suradnje, (pro)aktivnog (su)djelovanja, kreativnog razvoja te pozitivnih osobnih i društvenih promjena.

Nakon prolaska pandemije, nastavit ćemo s već isplaniranim projektnim aktivnostima koje su sada na čekanju. Nadamo se nastavku redovnih aktivnosti i pokretanju novih. Što se tiče novih projekata, kao pružatelji socijalnih usluga, prijavili smo novi trogodišnji program na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a uskoro bi trebala započeti provedba projekta „I tata je važan“.

Potpisali smo partnerstva na 2 Erasmus+ projekta koji su u fazi procjene kao i na dva projekta Fonda za aktivno građanstvo udrugama iz Splita i Zagreba. Kao nositelji projekta prijavili smo Projekt jačanja dječje participacije u odgojno-obrazovnom sustavu u partnerstvu s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti i Pravnim fakultetom te smo u fazi procjene projektnog sažetka.

U planu je nastavak rada na razvoju društvenog poduzetništva i razvoju poduzetničke ideje oko koje nam trenutno pomaže Ekonomski fakultet. U planu je razvoj ideje još jednog velikog medijskog projekta i novih usluga. Želja nam je i dodatno se usavršavati, ali i, po mogućnosti, zapošljavati nove kreativne i motivirane ljude s kojima ćemo zajedno stvarati nove vrijednosti za djecu, roditelje, mlade, škole, nastavnike…

Zbog rasta i razvoja, povećanja broja aktivnosti i projekata, širenja usluga kao i ojačanih kapaciteta i društvenog utjecaja odlučili smo promijeniti naziv udruge te smo od 7. travnja Dječji kreativni centar „DOKKICA“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s