DARIJA WALTER Obilježavanje Međunarodnog dana jazza izazvalo je sjajne reakcije Osječana

Udruga PLANTaža osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja ekologije te zdravog i održivog načina života. Udruga okuplja mlade ljude te im kroz tečajeve i radionice pokazuje nešto novo, drugačije. Organizacijom koncerata, predstava, sajmova, filmskih večeri rade na razvijanju pozitivnih stajališta jedni prema drugima, povjerenju, umjetnosti i ekologiji. O obilježavaju Međunarodnog dana jazza, projektima udruge te budućim planovima govori Darija Walter, tajnica udruge.


  • Udruga PLANTaža u suradnji s Gradom Osijekom, Stožerom CZ grada Osijeka i GPP-om organizirala je zanimljiv projekt kako bi obilježila Međunarodni dan jazz-a. Možete li reći nešto više o samom projektu – odakle se rodila ideja za projekt, je li je bilo lako realizirati?

Udruga PLANTaža u suradnji s udrugama Plesni studio Shine, KultAkt, Slama, ReArt, Partwish te osječkim glazbenicima već četvrtu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan jazza, čime se Osijek svrstava na globalnu kartu obilježavanja jazz kulture koja je imala važnu ulogu pri kreiranju demokratičnog društva utemeljenog na poštivanju ljudskih prava i sloboda, širenju tolerancije i slobodnog umjetničkog izražavanja. S obzirom na uvjete i mjere zaštite, ove smo godine Međunarodni dan jazza umjesto na livadi ispred Državnog arhiva obilježili u pokretu i to u prikolici osječkog tramvaja na kojoj su svirala tri osječka jazz sastava: NO Jazz Band, Sing Song Swing i The Morenos. Tramvaj je prošao skoro cijelim Osijekom čime se Međunarodni dan jazza i ove godine održao i to ponajviše zbog brze reakcije Grada Osijeka, Gradskog prijevoza putnika i Stožera civilne zaštite grada Osijeka.

Obilježavanje Međunarodnog dana jazza

ZAHVALNI Zahvalu također upućujemo i Hrvatskoj glazbenoj uniji, tvrtki Belje, toncu Aleksandru Stankoviću iz Studia ProduCoa Homeland, fotografu Tomislavu Šilovincu te naravno glazbenicima koje je i ove godine okupio Dario Padovan, najveći entuzijast i ljubitelj jazz glazbe bez kojeg se Međunarodni dan jazza ne bi održao.

  • Kakve su bile reakcije građana? Kako im se svidjelo?

Sudeći po pozitivnim komentarima na društvenim mrežama, Međunarodni dan jazza izazvao je sjajne reakcije građana iako smo s informacijama o nastupu jazz sastava izašli u javnost upravo tog dana, 30. travnja 2020. godine. S planovima za obilježavanje dana jazza počeli smo već početkom ove godine, no zbog trenutne situacije i poštivanja mjera opreza nismo bili u mogućnosti provesti sve ideje u djela. Ostaje nam nada da će sljedeća godina donijeti bolje i zahvalnije vrijeme za organizaciju događaja na otvorenom. Zbog toga smo u vrlo kratkom vremenu dogovorili jazzy vožnju na veliku radost građana i glazbenika, i to sve u svrhu promicanja jazza i svega onoga što je kultura jazza učinila za oblikovanje današnjice u kojoj živimo.

NA SVJETSKOJ KARTI Također, vrijedi spomenuti kako smo ove godine uspjeli grad Osijek mapirati na svjetskoj karti gradova koji obilježavaju Međunarodni dan jazza iniciranog od Instituta za jazz glazbu u Chicagu.

  • Udruga PLANTaža osnovana je 2014. godine, a do danas je ostvarila mnogo projekata. Na što ste posebno ponosni? Što smatrate najvećim postignućem udruge?

Od samog osnivanja pa do danas, Udruga PLANTaža ostvarila je više od 120 projekata i aktivnosti i to većinom onih koji promoviraju održivi način života, ekologiju, društveno poduzetništvo, umjetnost i kreativnost. S obzirom na raznolikost aktivnosti koje smo proveli samostalno ili u suradnji s drugim udrugama i pojedincima iz Hrvatske i susjednih zemalja, teško je odabrati najveće postignuće udruge. Naše članice i članovi te svi simpatizeri udruge daju nam veliki vjetar u leđa kako bi sve aktivnosti uspjeli provesti, no isto tako sudjeluju u kreiranju novih sadržaja i ideja kako bi se udruga razvijala na kvalitetan način, tako da možemo reći kako smo ponosni na naš tim. Mnogi naši članovi svoju su sreću potražili u nekim drugim zemljama, i to ponajviše u Irskoj tako da se znamo našaliti kako bismo upravo u Dublinu mogli otvoriti podružnicu udruge.

  • Imate li otkazanih/odgođenih projekata zbog pandemije koronavirusa?

Iako je ova godina, barem za nas, počela odlično, zbog ove neočekivane situacije mnoge aktivnosti i neki projekti neće se moći održati ili će početak provedbe pričekati neka bolja vremena. Tako još uvijek čekamo obavijest o početku jednog EU projekta gdje su nam glavni dionici umirovljenici, dok su natječaji jedinica lokalne samopurave za financiranje programa udruga iz Proračuna odgođeni pa tako ove godine nismo u mogućnosti provesti sve što smo planirali. Brojne organizacije civilnog društva našle su se tako u nezavidnoj situaciji s bezbroj problema, poput odgođenih projekata i aktivnosti, ali i zbog nebrige sustava koji na udruge gleda kao nešto prolazno i mizerno bez obzira što su mnoge udruge poslodavci i što svojim aktivnostima utječu na boljitak zajednice u kojoj djeluju.

KOMUNIKACIJA Upravo zbog toga, više nego ikada, potrebno je poticanje zdrave i zrele komunikacije između javnog i privatnog sektora kao i organizacija civilnog društva kako bi se ova „status quo“ situacija bar malo ublažila i poboljšala.

Dobar primjer upravo je obilježavanje Međunarodnog dana jazza gdje smo u kratkom vremenu uz podršku svih sudionika uspjeli obilježiti dan jazza poštujući pritom sve mjere opreza i socijalnog distanciranja.

  • Kako ste se prilagodili trenutnoj situaciji? Kako se nosite s njom?

Trenutna situacija donijela nam je neočekivani kratki predah, no dolaskom lijepog vremena i mi smo se malo razbudili i krenuli u akciju. Tako su se neki od nas posvetili radovima u vrtu, dok drugi pak uživaju u kreativnim procesima slikanja, pisanja i sviranja, ali svima je zajednička želja susreta i nastavka djelovanja. Često se čujemo s članovima koje je ova trenutna situacija zatekla diljem svijeta pa držimo fige da to sve čim prije završi kako bi se naši dragi prijatelji vratili svojoj kući.

  • Što Vam najviše nedostaje iz života prije pandemije? Kako provodite slobodno vrijeme?

Najviše nam svima nedostaje druženje i interakcija koja je svakodnevnica za mnoge od nas. Upravo zbog toga pokušali smo se prilagoditi te neka naša predstavljanja prebaciti u virtualni svijet što se pokazalo kao dobar način djelovanja i kreiranja sadržaja. Tako su brojne aplikacije poslužile kao dobar alat komunikacije koja je u ovim trenutcima neophodna za planiranje sadržaja i aktivnosti udruge.

SLOBODNO VRIJEME Uz planiranje novih aktivnosti udruge, svoje slobodne vrijeme volim provoditi u vrtu gdje me najviše veseli sadnja povrća i voća po permakulturnim principima, dizajniranje vrta i općenito boravak u prirodi.

Uz to se rađaju neke nove ideje i zamisli koje bi bilo lijepo provesti u skoroj budućnosti.

  • Koji su Vaši planovi nakon prolaska ove pandemije?

Ova pandemija pokazala je koliko smo svi krhki i mali u odnosu na neke više sile i situacije na koje ne možemo utjecati te da, bez obzira na dobru pripremljenost i organizaciju, uvijek postoji mogućnost da svi planovi padnu u vodu. No kako po prirodi nismo pesimisti i ne odustajemo od zacrtanih nam ideja i planova, vjerujemo kako ćemo sve što smo planirali, jednoga dana i provesti. Ova godina donijela je svima nama jedan veliki izazov, ali i beskrajnu zahvalnost brojnim pojedincima koji su se prilagodili ovoj situaciji te nastavili obavljati svoje poslove profesionalno i odgovorno, ponajviše zdravstvenim radnicima, prosvjetarima, proizvođačima hrane, umjetnicima te svima onima koji su na ovu situaciju odgovorili na ljudski i dostojanstveni način.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s