MAJDA MILINOVIĆ U ovim smo danima osvijestili koliko je prekrasan svaki naš susret s pjevačima

Dječji zbor „Osječki zumbići“ djeluju već 31 godinu. Osnovan je 1989. godine prema ideji glazbene pedagoginje dirigentice Jelene Burić. Danas zbor okuplja oko 90 djece predškolske i školske dobi od 5 do 12 godina. Djeca su razvrstana u tri pjevačke skupine ovisno o dobi i glazbenim mogućnostima. O 30 godina rada zbora, nastupu u sklopu projekta “Kultura na kotačima” i budućim planovima više govori Majda Milinović, dirigentica dječjeg zbora “Osječki zumbići”.

  • Osječki zumbići nedavno su proslavili 30. rođendan. Koliko članova trenutno brojite? Možete li izdvojiti najveće uspjehe?

U prosincu 2019. smo svečano proslavili 30. obljetnicu rada zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Trenutno brojimo oko 90 pjevača podijeljenih u dvije pjevačke sekcije – mlađu i stariju skupinu zbora. Uspjeha je tijekom 30 godina bilo mnogo, kao i pjevača kojima su djetinjstvo i odrastanje obilježili upravo Zumbići. U dosadašnjem su djelovanju osvojene brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim zborskim natjecanjima i festivalima, snimljena su audio i video izdanja te su ostvareni nacionalni i međunarodni projekti. Vrlo važno mjesto u povijesti našeg zbora zauzima devet nosača zvuka od kojih izdvajamo album Kapljice Brune Bjelinskog te Porinom nagrađen album Mjesto za mene snimljen u suradnji s grupom Meritas. Važno mjesto ima i višegodišnja suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku u čijim su operama naši pjevači imali značajne uloge, a u kojima još uvijek rado sudjelujemo.

POSEBAN DOPRINOS Svakako treba istaknuti i Zlatni pečat Grada Osijeka (1999.) dodijeljen za poseban doprinos u promicanju kulture našeg grada.

  • Osječki zumbići nastupali su u sklopu projekta „Kultura na kotačima“. Što ste pripremili za taj projekt?

Kako radi situacije nažalost nismo mogli doći u sastavu u kojem nas je publika inače naučila slušati, u toj su prigodi nastupile naše dvije solistice, Dina i Iva koje su predstavljale svaka svoju skupinu i od srca pjevale u ime (i glas) svakog od nas! Odabrali smo dvije pjesme – Prijatelji i Osnovnoškolci, a koje obje možemo tumačiti kao želju da se čim prije ponovno vidimo u uobičajenim okolnostima, zagrlimo i zapjevamo zajedno.

  • Kakve su bile reakcije publike? Kako im se svidjelo?

Reakcije su bile jako lijepe.

EMOTIVNO Za mene je osobno bilo vrlo emotivno jer je u ovoj situaciji, možda po prvi put, glazba na mene utjecala na neki potpuno novi, drugačiji način.

Svi smo imali prilike vidjeti snimke glazbenih izvedbi u Italiji, Španjolskoj i po ostatku svijeta. Svakodnevno primam video snimke naših pjevača koji u svoje domove u ovim danima unose veselje pjesmom, stoga me posebno obradovalo da smo sudjelovali u Kulturi na kotačima i da su naši Zumbići bili ti koji su izmamili osmijeh na licima stanovnika osječkih kvartova. Bilo je lijepo vidjeti pripadnike svih dobnih skupina koji su izišli na svoje balkone i prozore, slušali nas te nagradili pljeskom. Vjerujem da smo im uljepšali večer i učinili ju posebnijom.

  • Kako ste se prilagodili cijeloj situaciji s koronavirusom?

U samom je početku bilo vrlo neobično. Mislila sam da će trajati tek koji dan. Kako je vrijeme odmicalo postalo mi je sve prirodnije da cijele dane provodim u stanu u kojem inače praktički samo prespavam. Sada radim od kuće, od sobe do sobe se odvijaju online sastanci, nastava na daljinu, kuha se, sprema, vježba i naravno, pjeva.

  • Što vam najviše nedostaje iz života prije pandemije? Kako provodite slobodno vrijeme?

Najviše mi nedostaju ljudi, osobito oni koji ispunjavaju moju svakodnevicu. S obzirom na prirodu mog posla na dnevnoj bazi imam interakciju s puno njih stoga mi nedostaju kontakt i komunikacija uživo. Zajedničko stvaranje, druženje, smijeh i sve ostalo što proizlazi iz naših susreta.

SLOBODNO VRIJEME U slobodnom sam vremenu napravila generalku, i to nekoliko puta. Svi su ormari preslagani, temeljito se pristupilo i kuhinjskim elementima, ladicama, kao i policama s knjigama. Čitam, šetam i rolam (na sigurnoj udaljenosti).

  • Jeste li morali otkazati neke nadolazeće programe i projekte zbog novonastale situacije?

Za većinu su toga datumi prolongirani, tako da je riječ o trenutnom otkazivanju, tj. odgađanju. Određeni su programi i projekti već bili u tijeku. Provodile su se aktivnosti koje su pokazivale lijepe rezultate, no s obzirom na situaciju morali smo stati.

  • Koliko će se Osijek promijeniti u umjetničkom smislu nakon završetka pandemije, prema Vašem mišljenju?

Čini mi se kako smo svi u ovoj situaciji počeli uviđati ili smo jednostavno ponovno osvijestili neke vrijednosti života koje smo zanemarivali i zaboravili. Sada, kada je preporuka bila da ostanemo u svojim domovima, sve su nas više privlačili izlasci u prirodu i odlasci na mjesta gdje inače možda i ne provodimo svoje vrijeme. U tom se tonu nadam i vjerujem kako će potreba i želja za umjetnošću biti snažnija i kako će rezultirati novim umjetničkim sadržajima za građane Osijeka koji će u njima rado uživati.

  • Kakvi su vaši planovi nakon prolaska ove pandemije?

ZAHVALNOST Planovi su isti kao i prije pandemije – nastavljamo s provođenjem naših uobičajenih aktivnosti, projekata i programa, posvećeno i predano, a možda čak i zahvalnije nego prije jer smo ipak u ovim danima osvijestili koliko je prekrasan svaki naš susret s pjevačima i koliko nam nedostaju.

Po potrebi ćemo određene dijelove prilagoditi ili izmijeniti. Pratit ćemo upute Nacionalnog stožera civilne zaštite te postupati, kao i dosad, u skladu s njima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s