DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Vjerujem da nam budućnost donosi puno izazova na koje će struka uspješno odgovoriti

Središnji zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek za posjetitelje ponovno otvara svoja vrata u ponedjeljak, 27. travnja. O prilagodbi na trenutnu situaciju, tradicionalnoj i poznatoj manifestaciji “Noć knjige”, ali i planovima za budućnost više govori Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

  • Kako ste se prilagodili trenutnoj situaciji? Kako ju doživljavate?

Ova je situacija s pandemijom koronavirusa nova za sve nas i kao takva predstavlja mi izazov kako u osobnom, tako i u profesionalnom životu. Promjene u životnoj rutini doživljavam kao mogućnost da steknem neke nove navike, naučim se novim vještinama i ispunim neke novogodišnje odluke.

  • Što vam najviše nedostaje iz života prije pandemije? Na koji način najčešće provodite vrijeme?

Najviše mi nedostaje poslovna svakodnevica i opuštenost druženja s dragim ljudima. Jedan dio radnog vremena provodim u Knjižnici, a drugi radim od kuće. Rado šetam prirodom, vodeći računa o preporukama, čitam više, pišem i češće sam na društvenim mrežama.

  • Kada je krenula ova pandemija, u kojoj ste fazi rada prekinuti? Jeste li morali otkazati neke nadolazeće programe i projekte?

Knjižnica već šest godina organizira međunarodni Festival slikovnice “Čuvari priča”, čija je organizacija bila u punom zamahu, no, ostavili smo ga za iduću godinu. Odgođeno je i nekoliko već dogovorenih predstavljanja knjiga, sve aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima, rad s umirovljenicima, jednom riječju sve je odjednom stalo i svi smo se nekako našli zatečeni situacijom.

  • Koliko će se Osijek promijeniti u umjetničkom smislu nakon završetka pandemije, prema Vašem mišljenju?

Osijek je nepokoreni grad u svakom smislu! Kulturna scena nije dugo bila u karanteni i samoizolaciji. Kulturnjaci i kreativci ponovo su, i to vrlo brzo, osmislili novi način kako predstaviti rad kako svojih ustanova, tako i svoj osobni preselivši ga u virtualni svijet. Virtualne izložbe, koncerti, priče, kazališne predstave, čitanja, promocije i čitav niz drugih aktivnosti, sve se to našlo na različitim online platformama i to vrlo uspješno i posjećeno.

BUDUĆNOST Vjerujem da nam budućnost donosi puno izazova na koje će struka uspješno odgovoriti.

  • U četvrtak je održana Noć knjige, ali online. Kakve su reakcije građana na održavanje ovoga poznatog i tradicionalnog događaja na drugačiji način?

Reakcije građana bile su iznimno pozitivne. Nakon igre Escape room i Kviza igračima je ponuđeno da nam napišu svoje komentare, na osnovu kojih se vidi da im je sudjelovanje u igri i kvizu bilo zabavno i zanimljivo.

DRUGAČIJE Drago nam je što smo našim korisnicima i svoj drugoj zainteresiranoj publici (ovaj put bez geografskih ograničenja, kao do sada) ponudili nešto novo i drukčije u čemu su uživali, a gdje je u fokusu i dalje ostala knjiga.

  • Koliko je dugo trebalo da osmislite i realizirate ovogodišnji program Noći knjige?

Program sinoćnje radionice, mlade su kolegice planirale provesti u prostoru knjižnice, ali kako su se okolnosti promijenile, jedan dio planiranih programa ostao je nerealiziran, čekati neka vremena bez socijalne distance, a Escape room i Kviz preselili su u virtualno okruženje. Online priča za najmlađe koja obrađuje upravo zarazu koronavirusom stigla je iz Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj.

  • Sudjelujete i u programu „Kultura na kotačima“. Što ste pripremili za taj projekt?

Za projekt “Kultura na kotačima” Knjižnica je pripremila čitanje poezije za odrasle i djecu pod nazivom Poezija nabrzaka, slijede Mrvice mudrosti i Male priče za malce.

  • Kakvi su Vaši planovi nakon prolaska ove pandemije?

Plan je nastaviti gdje smo stali, svjesni da će dani pred nama sigurno biti novi izazov.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s