Mesokombinat Nebojše Vukovića

U prostoru Galerije Kazamat u subotu, 6. siječnja u 20 sati održat će se otvorenje izložbe „Mesokombinat“, autora Nebojše Vukovića. Otvorenju izložbe prethoditi će razgovor sa umjetnikom, s početkom u 19 sati.

Jedinstvena neinhibirana ekspresivnost mladog autora Nebojše Vukovića prisutna je u širokom spektru medija kojima se bavio u dosadašnjem radu. Usmjeren na istraživanje relacija autora i gledatelja, pojedinca i skupine, njegovim radovima dominira atmosfera koju svjesno inducira kaosom, kakofonijom i agresivnošću.

Radovi mu se estetski oslanjaju na divlju razigranost i neobuzdanost dadaista i neodadaista poput Kurta Schwittersa i Roberta Rauschenberga, dok je sadržajem i karakterom sveprisutna aura agresivnosti i tjelesnosti Junge Wilde i Bečkih akcionista. Radovi, koji medijski variraju od kolaža, fotomontaža, ready-madeova i taksidermije do audiovizualnih rješenja, redovito polaze od istraživanja osobnih intelektualnih i psiholoških barijera. Oblikovanju radova pristupao je koristeći se istovremeno pop kulturnim, supkulturnim i motivima “s one strane” moralnog spektra.

Mesokombinat svojevrsni je manifest u kojem Nebojša progovara njemu specifičnim individualnim amalgamom vernakularnoga i likovnog simboličkog jezika nadopunjenog glazbenim radom mladoga suvremenog autora koji se krije iza naziva Hydropleximus.

Poetika zanemarenosti i napuštenosti Mesokombinata Nebojše Vukovića, nalik onoj Hansa Bellmera, zastrašujuće je spretno komplementirana sintetičkim i industrijskim kaemefdiemovskom (KMFDM) zvukom Hydropleximusa. Mesokombinat se mora promatrati kroz prizmu konteksta iz kojeg je proizašao i fenomenu o kojem govori.

Dezintegracija društvenog, ljudskog i životinjskog korpusa u ovom kontekstu pruža jedinstvenu i modernu perspektivu, svojevrstan genius loci današnje Baranje te njena kulturno i društveno neodvojivog subjekta – Belja.

Nebojša Vuković rođen je 1985. godine u Osijeku gdje završava Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, grafički smjer. Diplomirao je 2011. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi Roberta Šimraka. Od 1. siječnja 2017.,suosnivač je umjetničke organizacije Format_C.

Izložba je otvorena do 21. siječnja 2018.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s