Međunarodni dan pismenosti

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u petak, 8. rujna 2017. akcijom darivanja slikovnica i knjiga Područnoj školi Ivanovac obilježio je Međunarodni dan pismenosti.

Gostovanje Sovka Slovka, knjižnične maskote oduševilo je učenike 1. do 4. razreda koji su se prigodnim glazbeno-scenskim programom zahvalili knjižnici na kvalitetnim slikovnicama i zanimljivim knjigama koje će ih potaknuti na čitanje s užitkom. Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna.

Cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji je veoma čest u svim dijelovima svijeta. U svijetu je danas oko 775 milijuna nepismenih osoba, a najmanja stopa pismenosti, oko 23 posto, jest u Maliju. U nekim zemljama nepismenom se smatra osoba koja ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ona koja ne zna ni čitati ni pisati. U praksi, međutim, prevladava shvaćanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i (povremeno) računanja, kombinirano s definiranjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.

Što se tiče Hrvatske, prema popisu stanovništva iz 2001. registrirano je oko 70 tisuća nepismenih osoba, a smatrano je da je osoba pismena ako je izjavila da zna pročitati i napisati neki uobičajeni tekst, svejedno na kojem jeziku i pismu.

Svake se godine 8. rujna širom svijeta organiziraju događanja koja prepoznaju i ističu važnost pismenosti za pojedinca i zajednicu. Pismenost se nadograđuje i čitanjem te smo s tim ciljem iskoristili projekt  i akciju darivanja “Čitam, dam ,sretan sam”. Radi se o volonterskome projektu kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugome djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugome djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema ni jednu slikovnicu ili dječju knjigu, što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegova potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Knjižničari u Hrvatskoj organiziraju na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima. 

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 031/211-472

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s