105 godina kina Urania!

Kino Urania ove godine slavi svoju 105. obljetnicu. Budući da ova brojka zaslužuje i primjerenu proslavu, Kinematografi Osijek odlučili su posjetitelje počastiti brojnim iznenađenjima.

– Pripremamo za svakoga ponešto, a krećemo već od ovoga tjedna, projekcijom dva zanimljiva filmska biografska naslova, koja povezuje glavna osoba zadužena za njihov nastanak. Riječ je o redatelju Raoulu Pecku. Rođen u Port-au-Princeu na Haitiju, studirao je na Akademiji za umjetnost i film u Berlinu, njegov igrani film „L’homme sur les quais“ (1993.) bio je prvi karipski film prikazan u natjecateljskom dijelu festivala u Cannesu, a između 1996. i 1997. bio je ministar kulture Haitija.

Ja nisam tvoj Crnac mu donosi nominaciju za Oscara u dokumentarnoj kategoriji 2016. godine, kao i brojne druge nominacije i nagrade. Ovaj film možete pogledati u četvrtak 31. kolovoza u 19,30 h i ponedjeljak 4. rujna u 19,30 h u kinu Urania.

U potpunosti ispričan riječima Jamesa Baldwina, ovaj prodoran i uznemirujući esej o stvarnom životu afričkih Amerikanaca, koji većina američke srednje struje još uvijek ignorira, vraća se na tragične smrti Malcoma X-a, Martina Luthera Kinga i Medgara Eversa.

Mladi Karl Marx govori o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige. Godine 1844. Karl ima 26 godina i živi sa ženom Jenny u pariškom egzilu. Tamo će prvi put upoznati Friedricha Engelsa i ubrzo će ga oduševiti njegova inovativna studija o bijedi engleskog proletarijata. Tu započinje njihova priča o sukobu oko različitih teorija i pristupa, koja se reflektira na socijalne i političke nemire u različitim povijesnim epohama. Film će se moći pogledati u nedjelju 3. rujna u 19 h i utorak 5. rujna u 19,30 h.

Uz Ja nisam tvoj Crnac i Mladi Karl Marx koje će se prikazivati kao uvod u program 105 godina kina Urania, novi filmski tjedan premijerno donosi brzo jureću akciju Vozač i komediju Čuvaj me s leđa.  Na programu i dalje ostaju ratni hit Dunkirk te animirani i na hrvatski sinkronizirani nastavak Tvrd orah 2, za najmlađe.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s