Mačkamama i Timba u zanatskoj čaroliji

U petak 25. kolovoza u 18 sati sati kod Vodenice na Dravi premijerno se izvodi lutkarska predstava u produkciji Hrvatskog društva kulturnog turizma. Predstava “Mačkamama i Timba u zanatskoj čaroliji” namijenjena je edukaciji i zabavi predškolske i školske djece, ali i odraslima.

Na šaljiv, zanimljiv, ali edukativni način, sadržaj predstave govori o tradiciji i kulturi, te o tradicijskim obrtima kao dijelom identiteta stvaralaštva građana grada Osijeka. Cilj predstave je promovirati i vrednovati tradicijske obrte i zainteresirati buduće naraštaje za iste kao obilježja lokalnog identiteta.

Dijete se također upoznaje s različitim emocijama. Cijelom pričom proteže se vrijednost prijateljstva. Predstava dijete uvodi u čarobni svijet pjesme, plesa, ali ga potiče i na razmišljanje o dobru, razvija maštu i najvažnije upoznaje dijete sa starim obrtima i alatima koji se koriste u njima. Nakon predstave glumci kroz radionicu i razgovor s djecom utvrđuju znanje o obrtima koje su upoznali, prijateljstvu između Mačkamame i Timbe, te o njihovim iskustvima i prijateljstvima.

Odgojni cilj predstave je njegovati tradiciju i kulturu naroda koji žive na području grada Osijeka, Slavonije i Baranje, te na edukativan način prenijeti djeci vrijednosti starih obrta i vrijednosti prijateljstva.

Akcijski cilj Hrvatskog društva kulturnog turizma je kroz produkciju ove predstave podržati razvoj ponude kulturnog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Scenarij i režija pripremila je Nikolina Baškarad, voditeljica kreativnog programskog dijela u Društvu. U predstavi glume Nikolina Baškarad, Gordan Marijanović, te novo pojačanje Lovorka Trdin i Luka Vondrak. Za potrebe izvođenja predstave lutke je oblikovala Ria Trdin inače docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, koja je svoj doktorat obranila u Bratislavi na smjeru lutkarske tehnologije. Songove su odabrali Luka Vondrak i Gordan Marijanović, glazbu Nikolina Baškarad, dok je za odabir i izradu kostima, scenografije i rekvizita zaslužna Lovorka Trdin.

Predstava se premijerno izvodi pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Osijeka u sklopu održavanja Osječke ljetne noći kada brojne Osječane, ali i posjetitelje Grada, očekuje pregršt zanimljivih događanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s