Essekerski tragovi u Muzeju likovnih umjetnosti

U Muzeju likovnih umjetnosti od 17. kolovoza možete pogledati izložbu Essekerski tragovi. Izložba je ostvarena u suradnji Njemačkom zajednicom – Zemaljskom udrugom Podunavskih Švaba u Hrvatskoj povodom obilježavanja 25. godišnjice postojanja udruge. Ima za cilj prikazati kulturnu ostavštinu u Osijeku s ciljem upotpunjavanja slike kulture i kulturnog utjecaja njemačkog naroda izvan granica matične države.

U tri segmenta izložbe prezentirana su djela osječkih umjetnika, zatim djela njemačkih autora iz fundusa MLU i portreti plemićkih obitelji Eltz i Pejačević. Utjecaj njemačkog naroda, tako i kulture, u Osijeku je velik, u govoru su do danas zadržani brojni germanizmi (essekerizmi), a tradicijski običaji doseljenika s vremenom su postali lokalni i danas su dio identiteta grada.

Osječki umjetnici na izložbi (Hötzendorf, Pfalz, Waldinger, Mücke, Roch) u povijesti hrvatske likovne umjetnosti ostavili su snažan pečat i u tom ih kontekstu promatramo, odvojeno od utjecaja njemačke kulture i umjetnosti, ali u sklopu tog, pretežito njemačkog, Esseka, u kojem na koncu žive i stvaraju. Stoga, u slučaju osječkih umjetnika, njemački utjecaji nalaze se tek u tragovima. Osječka likovna scena u kontekstu hrvatskog stvaralaštva uvijek je bila na visokoj razini, a u XIX. stoljeću Osijek je središte likovnih zbivanja.

Djela njemačkih umjetnika nemaju vremensku i stilsku poveznicu, već čine skup djela iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti čijim su dijelom postala na različite načine – kupovinom, donacijom ili konfiskacijom imućnijih građana. Djela su to romantizma, Jugendstila, simbolizma, a predstavljeni autori su Prestel, Klatt, Frey, Uhl, Gerhards i Birg.

Zadnji segment izložbe čini jedan portret iz zbirke obitelji Pejačević i nekoliko portreta plemićke obitelji Eltz. Portreti obitelji Eltz pretežno su djela još uvijek nepoznatih autora, tradicionalno i stilski pripisani umjetnicima njemačkog porijekla. Ta njemačka obitelj plemićki status dobiva još u srednjem vijeku i stoljećima gradi zavidan politički, ekonomski i gospodarski utjecaj. Zbog dubokih korijena čak i nakon preseljenja u Vukovar obitelj Eltz održava veze i odnose s matičnom zemljom stoga je za pretpostaviti da je jednako i s naručivanjem obiteljskih portreta.

Izložba je otvorena do 6. rujna 2017. kada će biti upriličeno svečano zatvaranje u sklopu znanstvenoga skupa međunarodnog karaktera „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s