Zbirka Hanžeković u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti poziva na veliku, reprezentativnu izložbu umjetničkih djela iz zbirke odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Svečano otvaranje izložbe biti će upriličeno na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u 19 sati, a izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

Svojim opsegom impozantna, ova izuzetna zbirka umjetnina, koja broji oko tisuću slika, stotinjak grafika i četrdesetak skulptura, sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena hrvatske umjetnosti s kraja 19. i iz 20. stoljeća, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Csikosa Sesije, Emanuela Vidovića, Marijana Trepšea, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Ljube Babića, Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Miljenka Stančića, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija, Julija Knifera i brojnih drugih umjetnika. Neka od djela iz ove zbirke vrhunski su primjeri umjetničkih opusa, nezaobilazna prilikom organizacije velikih retrospektivnih izložbi.

Po izboru i postavu autora izložbe Igora Zidića, na izložbi Zbirka Hanžeković u Muzeju likovnih umjetnosti zastupljeno je 79 autora i 95 umjetničkih djela, od toga 78 slika i 17 skulptura. Igor Zidić je i autorom iscrpnog i studioznog predgovora u opsežnom izložbenom katalogu.

Prigode susreta sa djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima iznimne su i rijetke – prilika je to, za brojne ljubitelje umjetnina, da se upoznaju sa rijetko dostupnom likovnom baštinom. Nastojanju da se dobra privatnih kolekcija – a ona su dopuna našim ponajboljim muzejima – podastru oku javnosti i integriraju u opću povijesnu sliku hrvatske umjetnosti, pridružuje se izložba odabranih djela iz zbirke Marijana Hanžekovića.

Više informacija o izložbi možete pronaći OVDJE.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s