Predavanje o knjižnici Prandau-Normann

Knjižnica Prandau-Normann jedna je od posebno bogatih spomeničkih, do sada uglavnom neistraženih knjižnica koja je u Muzej Slavonije pristigla nakon Drugog svjetskog rata, zajedno s bogatom kulturno-povijesnom i arhivskom građom Valpovačkog vlastelinstva.

Knjižnica obitelji Prandau-Norman, uz ostale predmete obiteljskoga naslijeđa, iznimna je zavičajna dragocjenost. Jedna je od spomeničkih zbirki Knjižnice Muzeja Slavonije najvećeg muzeja općega tipa u nas.

Ovaj jedinstveni fond od gotovo deset tisuća bibliografskih jedinica ističe se širinom zanimanja, sadržaja i kulturološkim usmjerenjem te je, stoga, vrlo često, uz znanstveno –istraživačke interese i dio izložbenih projekata. Skora prezentacija dijela knjižnice na zajedničkom projektu baštinskih ustanova Osijeka i Valpova “Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau-Normann” doprinijet će oslikavanju života obitelji koja je umnogome obilježila život Osijeka i Valpovštine tijekom više od dva stoljeća.

Knjižnica u svome fondu posjeduje pojedinačne knjižne primjerke koji prema različitim karakteristikama (oprema knjige, likovna vrijednost ilustracija, dokumentarno i povijesno značenje marginalija, značenje izdavača i primjerka, podaci o vlasniku) imaju značenje muzejskih predmeta. Naime, ova knjižnica posjeduje povijesnu, knjižnu, estetsku i brojne druge vrijednosti te je pravi izazov sagledati je ne samo kao knjižnicu, već i kao muzejsku cjelinu koja posjeduje bogatu muzealnost, a time i sposobnost svjedočenja o jednom vremenu, prostoru i velikaškoj obitelji kakva je  bila obitelj Prandau-Normann.

Predavanje će u četvrtak, 30. ožujka održati dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Slavonije, zgrada Glavne straže s početkom u 18 sati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s