Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije

U sklopu Muzejskog četvrtka, Muzej Slavonije poziva danas, 23. veljače u 18 sati na predstavljanje knjige Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije autora Luke Pejića.

Predstavljanje će se održati u Muzeju Slavonije, u zgradi Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2.

Predstavljači knjige su doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović s Filozofskog fakulteta Osijek, Ana Rajković, doktorandica povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autor Luka Pejić, Filozofski fakultet Osijek te moderator Davorin Ćuti, doktorand filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Knjiga Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije (DAF, 2016) rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog analizi radničkog pokreta kasnog 19. i ranog 20. stoljeća te odjecima radikalnog socijalizma na području Hrvatske. Studijom je dokazano kako su fragmentarne i tek povremene anarhističke aktivnosti u Hrvatskoj korespondirale s gotovo svim važnijim svjetskim zbivanjima, od razdoblja Pariške komune 1871. do Španjolskog građanskog rata 1930-ih godina. Ukratko, ovo je prvi pokušaj sinteze svih navedenih zbivanja u domeni svojevrsne „historije odozdo“ u cjelovitu studiju ali i poticaj za neku buduću realizaciju sličnih istraživanja s obzirom na dostupnu i neistraženu arhivsku građu.

Luka Pejić (1987.) doktorand je moderne i suvremene hrvatske povijesti zaposlen kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Njegovi znanstveno-istraživački interesi odnose se prije svega na socijalnu povijest te modernizacijske procese i industrijalizaciju kasnog 19. i ranog 20. stoljeća. Do sada je, najvećim dijelom, istraživao povijest marginalnih društvenih skupina, povijest kriminala i razvoja zatvorskog sustava, povijest radničkog pokreta, i slično.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s