Mira, skica za portret

 

Gradske galerije Osijek pozivaju na otvorenje izložbe “Mira, skica za portret”, Jelene Jureša.

Otvorenje izložbe je večeras, 10. veljače u 19 sati u Galeriji Waldinger.

“Dvokanalna videoinstalacija Jelene Jureša predstavlja preispitivanje granica sjećanja – kroz priču o jednoj ženi, jednoj porodici, jednoj zemlji – i tri rata. Pripovijeda o premreženosti ratnih okolnosti i individualnih ljudskih sudbina. Kombiniranjem videa i fotografija, arhivskog materijala, zapisa svakodnevnice i medijskih slika iz starih filmova rad pripovijeda o prelamanju individualnih i kolektivnih povijesti. Kontekst rada formira narativ o individualnoj sudbini jedne gotovo anonimne žene kroz koju se, vođeno specifičnom poetikom i senzibilitetom autorice, reflektira čitavo stoljeće.” (Branka Benčić, iz predgovora)

“…oživljava se obiteljska povijest Mirinih roditelja, zatim povijest Mirinih predaka, te stradanja tokom Drugog svetskog rata. Rad kombinira povijesno vrijeme sa svojim objektivnim tokom, koji se prelamaju kroz osobne povijesti koje su u prvom planu. Time se suptilno gradi odnos na relaciji individualno-kolektivno, te osobno-povijesno…” (Jelena Jureša, izjava o radu)

Izložbu prati artist book “Mira, Study for a Portrait” u izdanju FOTOHOF, Salzburg (2014).

Na otvorenju će biti predstavljena i novoobjavljena knjiga Mira, skica za portret. Publikacija je strukturirana kao teorijska čitanka koja okuplja četiri teksta autorica: Branke Benčić, Sarah Mendelsohn, Une Popović i Christel Stalpaert . Tekstovi iz različitih pozicija problematiziraju istoimenu video instalaciju Jelene Jureša. Knjiga je realizirana u izdanju Gradskih galerija Osijek i MSUB Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Knjigu će predstaviti kustosice Una Popović (MSUB) i Branka Benčić (GGO).

Izložba ostaje otvorena do 26. veljače.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s