Filozofski fakultet

Zgrada Filozofskog fakulteta izgarađena je 1895. godine prema projektu arhitekta Maura Karla Hinterägera iz Beča. Tada je bila Pučka škola, a 1914. godine ondje je smještena bolnica.

Nakon II. Svjetskog rata ondje je djelovala Pedagoška akademija.

1 Comment

  1. Škola nema veze sa Lorenz Jäger!!!

    Nakon Jägerove smrti u osječkim novinama Die Drau objavljen je njegov testament, napisan vlastoručno u Bad Fuschu (jednom od na¬jpoznatijih austrijskih visinskih lječilišta u 19. stoljeću), 10. kolovoza 1887. Prema njemu, 17. ožujka 1887. u Zagrebu je sa su¬prugom Terezijom, rođ. Stolić (od koje je bio rastavljen), zaključio novi ugovor ko¬jim uređuje obostrane imovinske odnose te raspolaganje imovinom u slučaju nji¬hove smrti. Osim dijela imovine kojeg je namijenio rodbini, veliki je dio namijenio u dobrotvorne svrhe: bolnici za siromašne u rodnom Eichstättu, zakladi za izgradnju osječke gornjogradske župne crkve sv. Pe¬tra i Pavla te ponovno osječkoj bolničkoj zakladi za siromašne i osječkoj zakladi za siročad i udovice. U braku s Terezijom imao je troje djece: Agathu (udanu za za¬grebačkog veleindustrijalca Guida Pristera), Theresu (udanu za osječkog veleposjednika Karla Leopolda pl. Pfeiffera) i sina Louisa/Vjekoslava.
    Zbog svojih zasluga za razvoj domaće drvne industrije i dobrotvornog rada godine 1887. odlikovan je Viteškim križem Franje Josipa I., a od grada Osijeka dobio je 1886. titulu počasnog građanina. Jedna od ulica u današnjem središtu Osije¬ka 1888. nazvana je njegovim imenom.
    Našički zbornik broj 9 str.124

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s