Izvrnute piramide

U prostoru Galerije Kazamat otvorena je izložba „Izvrnute piramide“ Marka Markovića.

„Izvrnute piramide“ predstavljaju presjek Markovićevih radova nastalih u posljednjih pet godina, dokumentaciju performansa, akcija u javnom prostoru, video radove i skulpture kao dokumente koji se biografski vezuju pretežito uz boravak u New Yorku, kao i autorovo kretanje kroz različite geopolitičke pozicije i sustave.

Zbir prikazuje sveprisutnost odnosa moći – inferiornosti i superiornosti – te istodobno upućuje na modalitete otpora. Kontrastni materijal kao uporište iskazan je iz prvog lica i s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Uz akcijsku – javnu formu te onu osobniju i egzistencijalnu, pratimo i zaokrete u procesu umjetnikova rada – od praskava izraza ljutnje do njezina smirivanja i pretvaranja u poetiku. Tako se oslanjanje na radikalni body art u novijim radovima proteže u širi raspon svakodnevne subverzivne prakse smještajući se s one strane trpećega spektra i referiranja na vlastito tijelo.

Zadržana je anti-spektakularna dokumentarna forma koja o društvenim marginama i prizemnim okolnostima njihova nastajanja govori ogoljelim i minimalno obrađenim iskazom. Izložba nastaje kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti. Kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture – od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika – njome se ukazuje i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora.

Izložba je otvorena do četvrtka, 10. studenog 2016. godine

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
Srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
Subota i nedjelja od 10 do 13 sati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s