O toleranciji i uvažavanju u kinu Urania

Jeste li znali da je u romskoj kulturi idealna dob za udaju djevojčica tinejdžerska dob? A jeste li znali da stanovnici ruralnih područja Maroka još uvije žive u kućama izgrađenima su od blata i slame? Svaka zemlja, religija i kultura imaju svoje običaje i tradicije, koji su u drugima možda nelogični i začuđujući – poručuju u Osječkim kinematografima.

Helen Keller je svojevremeno izjavila da je “Najznačajniji rezultat edukacije tolerancija”. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje nečijeg prava na različitost. A tolerantni upoznavanjem i razumijevanje sebe i drugih i tu je ključan dijalog. Upravo dijalog je ono što nam svima nedostaje kako bismo promijenili okruženje u kojem živimo i pomaknuli granice koje razdvajaju, a koje nisu državne nego su primarno u glavama svih nas.

U Hrvatskoj živi velik broj manjina i upravo zbog toga smo 2014. godine organizirali „Sichtwechsel – Festival tolerancije i promjene gledišta“, gdje smo organiziranjem radionica, panel rasprava, predavanja i projekcijama filmova podučili djecu kako biti tolerantni.

U ponedjeljak 24. listopada o toleranciji i uvažavanju ponovno će govoriti projekcijama filmova:

17 sati, Razred (83 min) – besplatna projekcija filma
19.15 sati, Fatima (79 min) – projekcija filma u sklopu Rendez-vous ciklusa

„Razred“ redateljice Vesne Ćudić osvojio je nekoliko nagrada na festivalima, a donosi priču iz samog nam susjedstva – sniman je u Dardi. Svakog ljeta nekoliko hrabrih mladih Romkinja iz Baranje natječe se za titulu Miss Roma… Poslije titule obično slijedi i prošnja. Ali što ako njihov san nije da ih se čim prije zaprosi, već da završe školu i budu prve članice njihovih obitelji sa srednjoškolskom diplomom?

Odmah nakon filma „Razred“, u 19:15 sati je na rasporedu projekcija filma „Fatima“, u sklopu „Rendez-vous au cinema“ festivala. Fatima je samohrana je majka dviju kćeri kojima nastoji osigurati bolji život. Podrijetlom iz Maroka, kao mlada stigla je u Francusku gdje radi kao čistačica, a poznavanje francuskog jezika i dalje joj je ograničeno. Kćeri tinejdžerke izvor su joj ponosa, ali i glavobolje te teško uspijevaju pronaći isti jezik.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s