Osijek na starim filmovima

U sklopu Muzejskog četvrtka u Muzeju Slavonije, u četvrtak, 13. listopada će se održati predavanje i projekcija pod nazivom “Osijek na starim filmovima”.

Povjesničar filma Daniel Rafaelić po prvi će puta osječkoj publici predstaviti zaboravljene, zabranjene ali i novopronađene snimke Osijeka. Najvažnija od njih svakako je Star film žurnal iz 1913., koji u 9 minuta prikazuje Osijek i njegova društvena, sportska i politička događanja.

Filmski je žurnal nastao zahvaljujući Ignazu Reinthalleru, Osječaninu koji je također snimljen na nikad do sad prikazanoj filmskoj snimci‎ s ulaza u tada novootvoreno kino Urania. Pogled je to na onaj građanski Osijek, koji nije filmski nikad do kraja eksploatiran, a koji itekako svjedoči o bogatoj gradskoj baštini koja je, barem filmski, sačuvana do danas.

Predavanje će također sadržavati i kratki propagandni film Dan hrvatskog junaka, snimljen u Osijeku 1941. godine kao jedan od prvih filmova nastalih u NDH te nekoliko poslijeratnih snimaka Osijeka i okolice.

Projekcija započinje u 19.30 sati u zgradi Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s