„World Space Week 2016“ – Astralni simboli Vučedolske kulture

U Muzeju Slavonije se u stalnom postavu Prapovijesti nalaze arheološki predmeti koji pripadaju vučedolskoj kulturi, a koja predstavlja završnu fazu eneolitika. Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je na njihovim posudama najstarijim europskim ideogramima. Svi ukrasi na njima nose nebesku simboliku, a keramička posuda iz Vinkovaca, nastala oko 2600.g.pr.Kr., prikazuje astralni kalendar vučedolske kulture.

Najstariji indoeuropski kalendar je jedna od najmarkantinijh posuda vučedolske kulture, a po mišljenju prof. Durmana ona prikazuje najraniji i najpotpuniji indoeuropski kalendar nastao u vrijeme sumerskog razdoblja u Mezopotamiji i Staroga kraljevstva u Egiptu.

U četiri ukrašenim pojasevima, astralnim simbolizmom, prikazana su četiri godišnja doba. Zviježđa koja zastupaju pojedine dijelove godine prikazana su u vrijeme sumraka kao prva obilježja večernjeg neba. Vučedolska je godina počinjala proljetnim ekvinocijem kada sunce simbolički zamjenjuje najuočljivije zimsko zviježđe – Orion, čije su tri zvijezde pojasa, u vučedolsko doba, na taj dan zalazile i na nekoliko mjeseci nestajale s noćnog neba. Sunce i astralni simbolizam kao i prikazi Marsa i Venere uz negiranje lunarnog simbolizma – Mjeseca, važna su značajka Indoeuropljana. Astralni simboli s kojima su Vučedolci ukrašavali svoje posude, mogu se smatrati i svojevrsnim prvim europskim pismom.

World Space Week je međunarodna proslava znanosti i tehnologije. Proslava se održava svake godine od 4. do 10. listopada, a ta dva datuma koriste se povodom obilježavanja lansiranja prve letjelice s čovjekom 4.10.1957. Sputnik u svemir i 10.10.1967. potpisivanje Sporazuma o principima upravljana aktivnostima USA u istraživanju svemira, uključujući Mjesec i ostala nebeskih tijela. Organizatori Svjetskog tjedna svemira su agencije, svemirske kompanije, škole, planetariji, muzeji i dr. Sinkronizirana događanja privlače pažnju javnosti i medija. 2014. godine održalo se 1600 događanja u 72 zemlje.

Muzej Slavonije se uključio u obilježavanje međunarodnog događanja „World Space Week-a 2016“ organizacijom i održavanjem edukativno pedagoških radionica, stručnih vodstava i predavanja u sklopu Muzejske tematike „Astralni simboli Vučedolske kulture“.

Program “World Space Week-a 2016” pogledajte OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s