Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana u Tvrđi

U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom „Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana“ s izvedbom kultne hrvatske opere „Nikola Šubić Zrinjski“, popratnim sajmom inspiriranim gastronomijom osmanskih osvajanja i living-history predstavom „Veličanstveni most“ te koncertom Sevdah glazbe.

Događaj organizira Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu EU projekta „Tematski put Zrinski – Sulejman“ koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava, ruta Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te Hrvatsko Podunavlje.

Vodeći partner u projektu je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu su i Grad Osijek te općina Darda.

Opera Nikola Šubić Zrinjski će se održati u petak 30. rujna u 19 sati u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera (General-vojarna, Trg Sv. Trojstva 3). Uoči početka prvoga od tri čina opere, od 17 sati, kao i tijekom dvije pauze, ispred te u predvorju Rektorata svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije, a svi koji se požele zauvijek sjećati ovoga događaja moći će kupiti i prigodne suvenire.

Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu moći će se preuzeti u uredu i info-centrima Turističke zajednice grada Osijeka od 26. rujna, na adresama u Županijska ulica 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je i bez ulaznica prije i tijekom predstave.

U vrijeme izvođenja opere u petak 30. rujna od 17 do 22 sata u predvorju Rektorata održat će se prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinskog i Sulejmana. Sajam će se u Rektoratu nastaviti u subotu 1. listopada u vremenu od 9 do 12 sati (tijekom Sajma antikviteta), a zatim će se preseliti do Vodenih vrata gdje će trajati od 18 do 21 sat.

U subotu 1. listopada program će se nastaviti kazališno-turističkom predstavom pod nazivom „Veličanstveni most“ društva za kulturni turizam CroCulTour. Ovaj „living-history“ program započet će u 19 sati ispred glavnog ulaza u Rektorat osječkog sveučilišta (Trg Sv. Trojstva 3), ovom prilikom uređenom u stilu svečanog šatora Sulejmana Veličanstvenog te se nastaviti ulicama Tvrđe do Vodenih vrata i gradskih zidina.

 

Po završetku predstave, zabava za sve okupljene nastavit će se uz prigodni sajam s gastronomskim delicijama i koncert Sevdah glazbe. Sajam kod Vodenih vrata započet će u 18 sati.

Razlog održavanja ovih programa krajem mjeseca rujna leži u činjenici da je 29. rujna 1687., u petak u 11 sati Osijek oslobođen od Osmanlija. Crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su početkom 18. stoljeća započele tradiciju obilježavanja trenutka oslobođenja od Osmanlija zvonjavom crkvenih zvona što se nastavlja sve do danas. S vremenom je taj jedanaesti sat petkom povezan s knedlom sa šljivama – Osječanima omiljenom slasticom.

Zato će popratna ponuda gastronomskih delicija uz osvježavajuća pića uključivati odličnu Osječku knedlu kao i bosansko-turske kolače, izbor rakija inspiriranih Zrinskim i Sulejmanom te vino.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s