Dvije izložbe u Muzeju Slavonije

Izložbeno edukacijski projekt Tragovi – Ono što nestaje, autorice Marije Šarić Ban u suradnji sa Narodnim muzejom u Zadru, Državnim arhivom u Zadru, Kazalištem lutaka Zadar i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, nastao je u sklopu međugradske, međuregionalne, međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje, a tema mu je hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izložbeni projekt će biti otvoren 15. rujna 2016. godine u Muzeju Slavonije, zgradi Magistrata, s početkom u 18 sati.

Na izložbi u Muzeju će biti predstavljene ilustracije narodnih nošnji s područja srednje i južne Dalmacije iz knjige Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka, autora Ludwig Salvatora von Habsburag, iz 1904. godine te crteži, skice, kostimi, snimke te elementi scenografije iz kazališnih predstava iz Zadra te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Više o izložbi potražite OVDJE.

Izložba “Majstori i učenici” koja će biti otvorena sat ranije, u 17 sati, prikazuje djela profesora i studenata Odsjeka za Umjetnost Pečuškog Sveučilišta, koja su pripremljena u jesen 2013. godine tijekom jedne radionice slikarskog odjela, Odsjeka za Umjetnost Pečuškog Sveučilišta.

Polazna točka radionice je bila vezena uz nedavno otkriće 2 tehnike slikanja Johannesa Vermeera.

Jedna od tih je pomoćno sredstvo za skiciranje i slikanje tzv. „uredski konac”, koji se u nekoliko Vermerovih slika nalazi u perspektivnoj točci prividnog presjeka. Drugi je neobično korištenje prirodnog ultramarina u velikom razmjeru, pomoću kojih se mogu postići svjetlonosni prizori.

Više o ovoj izložbi potražite OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s