“Temelji u blatu” Zlatana Vehabovića

Izložba Temelji u blatu autora Zlatana Vehabovića, još je jedna u nizu uspješnih suradnji Muzeja likovnih umjetnosti s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i Nomad, kustoske platforme u Zagrebu.

Leila Topić u predgovoru kataloga izložbe piše:

“Zlatan ovaj put ustraje na voljnom i svjesnom napuštanju čvrste forme, te ih u novom ciklusu rastače. Tijekom razgovora u studiju, napomenuo je da se naziv novog ciklusa odnosi ponajprije na njegov subjektivan osjećaj pomanjkanja osnovnog slikarskog znanja, nedostatnost gradiva stečenog tijekom studentskih godina, odnosno osjećaja da isključivo vlastitim slikarskim naporima mora graditi temelje slikarske vještine.

U tome je porijeklo pojma „blata“ koji, znamo, može biti vezivni element i jamči određenu trajnost, ali istodobno ima sklonost očvršćivanju, pa i petrificiranju te suprotno: nestajanju, iskliznuću, dolaskom, na primjer, vodenih bujica.

Temelji u blatu nisu ništa drugo doli refleksija umjetnikove svijesti da je središte njegova pikturalnog prostora razoreno te da je površina slikarskog prostora oslobođena reprezentacije vanjskog svijeta. Pritom nije bitan umjetnikov razvoj u vještini, nego upravo Zlatanova svijest o vlastitoj slikarskoj autoreferencijalnosti.”

Izložba je u Muzeju likovnih umjetnosti postavljena do 25. rujna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s