Barutana 016 u Muzeju likovnih umjetnosti

Prošle godine započeta suradnja udruge M-art i Muzeja likovnih umjetnosti na projektu Barutana 015, nastavlja se početkom rujna, odnosno od 1. do 6. rujna programom Barutana 016.

Nomadsku povijest projekta koji je pod nazivom Barutana 06 pokrenut 2006. kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane te je prvotno zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, prethodnih su godina obilježili zaboravljeni i napušteni prostori u kojima su se u improviziranim i često neadekvatnim uvjetima realizirali programi kojima su se predstavili brojni sudionici hrvatske izvaninstitucionalne scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja. Kako je 2011. programska inicijativa oživljavanja prostora Barutane bila primorana napustiti prostor za koji je osmišljena, od tada su se različiti izvedbeni projekti, koncerti, projekcije, razgovori i predstavljanja realizirali u prostorima kroz koje se ujedno mapiralo tragove nekih od preostalih, ali neaktivnih prostora kulturne i društvene povijesti grada: nekadašnje predvorje devastiranog kina Zvečevo, plesna dvorana privatiziranog i izvan osnovne funkcije hotela Royal, nekadašnja kongresna dvorana Studentskog centra, te nedovršeni Kulturni centar Eurodom. Pored naglašavanja važnosti prenamijene arhitektonske baštine u aktivan prostor suvremene kulturne produkcije i razmjene, zbog čega projekt inzistira na svome prvotnom nazivu, izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak značajnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi.

– Stoga smo u nedostatku prostora namijenjenog djelovanju udruga i organizacija nezavisne kulture u realizaciji prošlogodišnjeg, desetog po redu izdanja programa, učinili zaokret u odnosu na dosadašnju praksu te se provedba programa u svom jubilarnom izdanju odvijala u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti.

Nastavljajući započetu suradnju, ujedno naglašavamo otvorenost Muzeja likovnih umjetnosti prema akterima izvaninstitucionalne kulture, što vidimo kao jedan od važnih koraka u daljnjem afirmiranju Muzeja kao sve aktivnijeg poticatelja i generatora različitih vidova suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi.

Također, ovom suradnjom nastojimo ponovno naglasiti kako su modusi kontinuiranoga prilagođavanja, snalaženja i iznalaženja novih načina za sprovedbu programa nezavisne kulture neiscrpni, ali i da ih je potrebno shvatiti kao poticaj za stvaranje i omogućavanje dugoročno kvalitetnijih i stabilnijih uvjeta rada, primjerenih vrsnoći programa odnosno uloženom angažmanu i umjetničkim ostvarenjima sudionika koji se predstavljaju ove, kao i prethodnih godina – poručuju organizratori.

Tako će se u Muzeju likovnih umjetnosti u programu Barutana 016 od 1. do 6. rujna moći vidjeti sažeti izbor programa kakav je u Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj poput festivala ili manifestacije, već kao stalna programska platforma.

PROGRAM:

1. rujna – 19 sati – projekcija filmova
POČETNICA 1, 2, 3: FILMOVI MLADENA STILINOVIĆA
uvodno predavanje: Diana Nenadić (Hrvatski filmski savez)

2. rujna – 19 sati – projekcija filmova
STRATEGIJE READY-MADEA U DJELIMA TOMISLAVA GOTOVCA
uvodno predavanje: Darko Šimičić (Institut Tomislav Gotovac)

3. rujna – 19 sati – plesna izvedba
Nikolina Medak: EYE SEA I SEE

4. rujna – 19 sati – plesna izvedba
Filipa Bavčević: RUTA

4. rujna – 20 sati – plesna izvedba
Marta Krešić: PROSTORI BEZ ULAZA

5. rujna – 19 sati – projekcija filmova
(IN)CONSTANCY OF SPACE – STRUGGLE FOR IDENTITY
uvodno predavanje: Ivan Paić

6. rujna – 19 sati – grafička i audio instalacija
Goran Lišnjić za Re:form: DADA CYBORG / DECONSTRUCTION OF THE AUTHORITARIAN SUBJECT

Detalje potražite na FB eventu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s