Slama 2016. – Land Art Festival “Utopija”

Već su započele aktivnosti vezane uz Land Art Festival Slama 2016. koji se i ove godine održava na Šećeranskom jezeru u Belom Manastiru. Tijekom vikenda, 30. i 31. srpnja festival je otvoren za sve posjetitelje kada će biti izveden i bogat glazbeno-scenski program.

Organizira ga udruga Slama i njezin idejni pokretač, Nikola Faller, a ovogodišnja tema je utopija, kao humanistička težnja.

– Njezine korijene možemo pronaći i u arhetipskoj slici rajskog vrta koja se spominje u mnogim religijskim učenjima i mitovima diljem svijeta. Osnovna poruka je da smo svi potekli s izvornog savršenog mjesta/stanja i da tamo na određeni način opet možemo stići.

Koliko je ta slika snažno ukorijenjena postaje jasno kada vidimo kako milijuni izbjeglica i emigranata napuštaju svoj rodni kraj u potrazi za boljim životnim uvjetima, iako često otkrivaju da u zemljama u koje pristižu, svladavajući pri tomu velike opasnosti i rizike, ne teče baš med i mlijeko a niti ih se prihvaća s gostoljubivošću.

Zajednička crta mnogih utopija je ukidanje novca, te time povezana mogućnost izrabljivanja i manipulacije, stavljanje naglaska na socijalnu karakteristiku – poput komunističke doktrine koja je danas uglavnom napuštena u korist globalno prevladavajućeg liberalnog kapitalizma, koji da bi opstao treba postati humanistički i ekološki (no složit ćemo se svi da to trenutno zvuči izrazito utopistički) – kažu u udruzi Slama.

Festival SLAMA postao je mjesto na kojemu se okupljaju kreativci otvoreni za alternativni pristup životu, koji svojim sposobnostima i u prisnom kontaktu s prirodom izgrađuju, ne samo slamnate skulpture i instalacije, koje se kasnije zapale i polako istrunu, već jedan mali i drugačiji model društva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s