“Akvizicije” će okupiti 53 autora sa 126 djela

Slavonski nadgrobni spomenik, autor: Ivan Faktor
Slavonski nadgrobni spomenik, autor: Ivan Faktor

– Izložba je tradicionalna postava umjetničke građe koja je ušla u Muzej tijekom proteklih pet godina. Ova izložba predstavlja 53 autora sa 126 djela koje je muzej pribavio u različitim oblicima: otkupom, darovnicom umjetnika, darovnicom obitelji ili nasljednika umjetničke ostavštine te sličnim.

Ovogodišnja izložba muzejskih akvizicija u proteklih pet godina na najbolji mogući način svjedoči kako taj, ali i mnogi drugi postupci, ponašanja i strategije otkupa imaju svoj smisao ne samo kao načelo struke jasno samo po sebi, već je to i muzejska praksa ove ustanove, koja se provodi u svim dimenzijama muzeološke struke.

Dakle, prije svega vrijednost djela, njegov potencijal za muzejske namjene različitih oblika (stalni postav, posudba, izlaganje na kustoskim autorskim projektima), ali i vrijednost koja ustanovi daje posebno važan i vrijedan institucionalni status. Djela na izložbi dokaz su kako je stručna služba Muzeja pozorno i odmjereno birala djela za otkup, prednost davala velikoj vrijednosti, a ne prosječnosti neobičnog, te prije svega imala na umu kako je potencijal suvremenih umjetničkih praksi najveće vrelo u koje treba baciti mrežu kako bi se dohvatilo ono najvrednije, jer će nam jednog dana nove generacije suditi upravo po tome – piše Vlastimir Kusik u predgovoru Uvoda u Akvizicije.

Popis autora i više detalja o izložbi potražite na Facebook eventu.

Izložba je otvorena do kraja kolovoza.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s