Izložba “Fragmenti” Marka Šošića

Samostalna izložba “Fragmenti”, autora Marka Šošića, sastoji se od 15 radova, od koji su većina kombinirana tehnika na platnu i jedna ambijentalna instalacija, nastalih u razdoblju protekle četiri godine.

– Ova izložba prikaz je završnog dijela istraživanja doktorske disertacije „San – slikanje sna prema neposrednom promatranju“, a koju sam obranio u ožujku 2015. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Cilj je ovoga istraživanja likovna interpretacija slike sna. Temelji se na slikanju prema neposrednom promatranju motiva iz zbilje, što je disciplina koja je izgubila svoju važnost i potporu koju je nekoć imala. Polazišna točka su autorski dnevnici vlastitih snova koji su nastali tijekom godina obrađivanja ovog fenomena.

…Ovaj je rad odgovor na pitanje je li san moguće naslikati kao dokument jednog stanja. U anketi provedenoj među likovnim i vizualnim umjetnicima, otkrivamo koliko malo poznajemo fenomen sna i njegov diskurs u likovnim i vizualnim umjetnostima. San je jedini prostor slobode, bez uslojenih društvenih i osobnih inhibicija. San je prostor našeg unutarnjeg i istinskog bića, naše snage i znanja. Silom prilika i silom vremena, postaje pejorativni ukras na sentimentalističkim marginama, a njegov duševni i društveni značaj gubi onu fundamentalnu snagu i pogon.

(Iz predgovora kataloga, Marko Šošić, dr.art.)

Izložba će biti otvorena u utorak, 31. svibnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti, a detalje potražite na FB eventu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s