Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi

U srijedu, 18. svibnja 2016., u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti održat će se predstavljanje monografije “Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi” urednika i prireditelja mr. sc. Daniela Zeca, višega kustosa Muzeja likovnih umjetnosti.
Monografiju će predstaviti prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica umjetničke akademije Osijek i dr. sc. Tonko Maroević, akademik i professor emeritus.

Središnji dio ove reprodukcijama bogate monografije predstavljaju memoari osječkog kipara Oscara Nemona (1906. – 1985.), koji se po prvi puta u cijelosti ekskluzivno objavljuju. U knjizi se k tome nalazi i izbor iz ranije objavljenih priloga različitih autora, posvećenih Nemonovu životu i djelu, te umjetnikova biografija.

– Oscar Nemon umjetnik je koji opravdano zaslužuje svoje mjesto u nacionalnoj, kao i europskoj povijesti umjetnosti. Rođen je u Osijeku, no zarana je napustio svoj grad i svoj zavičaj, školujući se i stvarajući u europskim metropolama – Beču, Bruxellesu i Londonu. Ondje je ostvario zavidnu karijeru vrhunskog portretnog kipara, a njegova iznimno zanimljiva biografija, što se pred nama razotkriva gotovo poput filmskoga scenarija, ispunjena je susretima s nekim od ključnih figura u povijesti 20. stoljeća. Oscar Nemon družio se sa Sigmundom Freudom i s Winstonom Churchillom, a pozirali su mu i brojni drugi protagonisti engleske, europske i svjetske političke, aristokratske i intelektualne elite. U svojim memoarima Nemon duhovito opisuje sjećanja na te susrete – pronicljivošću psihoanalitičara podučenoga na samome vrelu, prenosi crtice iz njihovih života, naoko s benignom naivnošću promatrača kojem su se njegovi slavni modeli povjeravali – piše Daniel Zec u najavi ovoga događaja.

Više detalja potražite na FB eventu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s