Pustolovna Tvrđa – potraga za blagom i Osječkom knedlom

Turistička zajednica grada Osijeka pokrenula je projekt Osječka knedla, a temelji Knedl grada postavljeni su protekloga vikenda, 7. svibnja na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi.
Nekadašnja tradicija spravljanja knedli petkom, na što je građane podsjećala zvonjava s crkvenih tornjeva točno u 11 sati, vraća se na velika vrata.
Naime, u suradnji Turističke zajednice grada Osijeka i slastičarnice Slasta čiji se objekti nalaze na Trgu slobode i Trgu bana J. Jelačića u Donjem gradu, Osječku knedlu prvi puta u redovnoj ponudi možete naručiti svakoga petka.
Prva takva ponuda održat će se sutra, 13. svibnja u 11 sati u navedenim slastičarnicama.

Osim toga, povodom Dana povijesti Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, organizira radionicu za učenike 6.razreda „Pustolovna Tvrđa-potraga za blagom“, a sudionike TZ grada Osijeka nagrađuje Osječkom knedlom! Potraga će se održati kod Vodenih vrata od 12 do 15 sati.

Predavanja Rimokatoličko stanovništvo Zmajevca u drugoj polovici 18. stoljeća te Uloga medija u hrvatskom proljeću – usporedba osječkog i zagrebačkog dnevnog tiska održat će se u Klubu knjižare Nova u 18 sati.

1 Comment

  1. Pitanje je kako na “oskulturan” način reći da nešto nije dobro?

    Projekt Pustolovna Tvrđa, kao edukacija za osmoškolce, hvale je vrijedna inicijativa, ali takva edukacija mora biti temeljena na kvalitetnom programu i kvalitetnoj te povijesno i literarno vrijednoj priči, bilo da se radi o bajkama i legendama (npr. Vitez slavonske ravni Marije Jurić Zagorke, ili legendi o Gospi Osječkoj i sl.), bilo da se radi o povijesnim činjenicama, gdje u priči o Tvrđi, osmanlijsko razdoblje, kao i ranije srednjevjekovno, nema osobitog mjesta te može biti spomenuto samo kao bilo pa prošlo.
    Jednako je s “Knedl satom”, i knedlom, koja može biti poslužena i pojedena, ali ne može biti predstavljana kao “osječki brend”, jer to nije, kao ni “bečka šnicla”, a najava programa upućuje upravo na to.
    Izistiranjem na brendovima koji to nisu, zapostavljaju se i u drugi plan potiskuju brendovi koji to jesu, te to “de-brendiranje” vremenom postaje svojevrsni “anti-brend” osječke Turističke zajednice, koja vrlo ustrajno izbjegava svako nastojanje da joj se ukaže stručna pomoć…

    Društvo za interpretaciju baštine u turizmu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s