Julije Knifer danas

Muzejski četvrtak, redovita je aktivnost u Muzeju Slavonije, a ovaj četvrtak, 28. travnja održat će se predavanje Julije Knifer danas.

Od smrti Julija Knifera prošlo je više od desetljeća, a svako malo pa se otvori neka njegova izložba, od velike restrospektive naslovljene „Julije Knifer – Bez kompromisa“, koju je 2014. organizirao zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, a u nešto je reduciranijem obliku kasnije gostovala u Osijeku i Splitu, pa do niza samostalnih ili skupnih izložaba koje se otvaraju širom svijeta.

Kniferova se djela danas prodaju na aukcijama prestižnih aukcijskih kuća i svjetskih galerija i postižu visoke cijene, te ulaze u zbirke najuglednijih svjetskih muzeja.

Taj podatak vrlo jasno govori kako je mjesto ovoga umjetnika potvrđeno, a novim interpretacijama njegova velikoga opusa dokazuje se da je i vrlo poticajno i aktualno. Štoviše, nije pretjerano reći kako je danas ime Julija Knifera u muzejima, zbirkama i privatnim kolekcionarima, ne samo u Hrvatskoj nego i širom svijeta, intrigantnije i cijenjenije nego za njegova života.

Zašto je to tako? To je nedvojbeno važno pitanje na koje će se pokušati odgovoriti na predavanju na kojem će govoriti prof. dr. Zvonko Maković, autor koji je sustavno pratio Kniferov rad iz neposredne blizine od 1970., priređivao mu brojne izložbe, napisao o njemu mnoge tekstove u kojima je otkrivao i manje poznate segmente ovoga opusa, koji ga je, također, kao nacionalni izbornik Republike Hrvatske, predstavio na najznačajnijoj međunarodnoj izložbi Venecijanski bijenale 2001. i objavio mu opsežnu monografiju u nakladi Meandar & Studio Rašić (2002).

Predavanje će se održati u četvrtak 28. travnja 2016. u 18 sati, zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2 u Osijeku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s