Miroslav Šutej u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu pozivaju na otvorenje retrospektivne izložbe “Miroslav Šutej (1936.-2005.) crteži, slike, kolaži, grafike, mobilne grafike, ambijenti”.

Miroslav Šutej bio je grafičar, slikar, kipar i dizajner, umjetnik kojega su kritičari često nazivali homo ludensom zbog zaigrane strukture njegovih crteža, kolaža, grafika i objekata. Stvorio je iznimno velik opus od nekoliko tisuća radova izvedenih u različitim medijima, stilski označavan najvećim dijelom kao izdvojena pozicija unutar apstraktnih konstruktivističko-kinetičkih i op-artističkih tendencija poslijeratne avangarde. Sa svojim vrlo plodnim i osebujnim stvaralaštvom bio je intenzivno prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni od 1962. pa da preranog odlaska 2005. godine. Sudjelovao je na nizu uglednih umjetničkih smotri, održao je brojne samostalne izložbe, a radovi mu se nalaze u svim važnijim hrvatskim muzejima i privatnim zbirkama.

Od najranijih dana izlagao je u inozemstvu i za svoj je rad primio brojne uvažene nagrade na internacionalnim izložbama dok muzeji diljem Europe te u Americi i Aziji čuvaju njegova djela.

Kao autor mnogobrojnih scenografskih i dizajnerskih rješenja iz osamdesetih godina, naročito slastičarnice Ledo u centru Zagreba i popularnog televizijskog Kviska, hrvatskog grba i zastave te grba i zastave Predsjednika Republike iz 1990. postao je poznat u najširoj hrvatskoj javnosti.

Ovogodišnja osječka izložba donosi izbor radova iz privatne ostavštine i zbirki MSUa i predstavlja Šutejeve radove od 1961. godine, iz vremena rada u Hegedušićevoj radionici, početne faze eksperimentiranja u crtežu, slikarstvu i grafici do 1998. kada otvara novo poglavlje u kojem reciklira vlastite ideje, isječke iz svojih ranijih crteža i grafika u ciklusu slikocrteža, monumentalnih, čarobnih, koloristički raskošnih slika pod nazivom Kaos.

Više informacija o umjetniku i njegovu djelu potražite na FB eventu.

Otvorenje izložbe je u utorak, 19. travnja, 2016. u 19 sati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s