Dravska vodenica

Replika jednog od nekadašnjih dravskih mlinova čeka posjetitelje. Vezana je na posebnom pristaništu uz desnu obalu Drave, kod Solarskog trga, odnosno u blizini stare Vodocentrale, kompe i vidikovca. Zamišljena je kao mjesto na kojemu je moguće upoznati prošlost grada koji se sredinom 19. stoljeća mogao pohvaliti nizom ovakvih proizvodnih objekata uz obalu rijeke.

Cijeli kompleks mlina na vodi u potpunosti je izgrađen na tradicionalan način, kao što su se nekada, od 1679. takvi objekti gradili u Osijeku. Vodenica je predviđena za prijem posjetitelja i posebno je atraktivna za učeničke radionice i izložbe. U planu je i izgradnja splavi s krušnom peći.

Predsjednik udruge Vodenica, Stanislav Davidović David je mornar, kapetan, domaćin vodenice, njezin idejni začetnik i jedan od graditelja.

Kad pšenicu stavi u koš, mlinar pokrene mlin, zrno prolazi kroz kamen, a s druge strane curi samljeveno brašno. Zato je posjet Vodenici jedinstvena prilika za vidjeti i doživjeti proces nekadašnjeg dobivanja brašna. Objekt je izgrađen u sklopu međunarodnog projekta “Mlinarev put” zbog osvježavanja kulturnog i tradicijskog nasljeđa te potencijala kulture i turizma. Već sada se ondje održavaju izložbe i drugi kulturni sadržaji.

Otvorena je od srijede do nedjelje, od 9 do 13 sati te od 16 do 20 sati.

1 Comment

  1. imamo novo radno vrijeme od srijede do nedjelje od 9-13 i 16-20h

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s