Muzeji u loncu

Etnografsko fotografska putujuća izložba “Muzeji u loncu” koja je do kraja ožujka postavljena u Muzeju Slavonija, rezultat je istraživanja i dokumentirati te prezentiranja čudesne riznice zaboravljenih jela ovog dijela Hrvatske u suradnji s muzejima od Virovitice do Iloka. Osim širenja svijesti o vrijednostima ovog dijela nematerijalne kulturne baštine, izložba je jedan od kotačića koji se nada pokrenuti korištenje tradicijske gastronomije ili jela s pričom u turističke svrhe, ali i popularizaciju tradicijskih eko namirnica.

Nastavak je to projekta “Muzej u loncu” pokrenutog sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinese rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani istočne Hrvatske s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

Muzej Slavonije predstavio se s dva jela iz Baranje: perkelt od štuke za Muzej u loncu skuhao je Oliver Krištof iz Kopačeva a zavezance su pak pripremili Nada i Boban Đurić iz Topolja.

Na otvorenju izložbe Turistička zajednica grada Osijeka predstavila je staro osječko jelo knedle, ali i esekerski knedlsat.

Na izložbi možete vidjeti predmete vezane uz pripremu i uživanje tradicijske seoske i osječke gradske trpeze, a iz fundusa Etnografskog, Tehničkog i Odjela likovnih i primjenjenih umjetnosti te Odjela knjižnice Muzeja Slavonije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s