Oskultura okupila osječke kulturnjake

U atriju Arheološkog muzeja je sinoć, 21. ožujka održana večer podrške kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te predstavljena knjiga “OSKULTURA, Javna rasprava: Osijek – Europska prijestolnica kulture 2020. (naglasci iz intervjua koji su nadahnuli Prijavnu knjigu osječke kandidature)”.

Podršku su dali mnogi sudionici osječkih kulturnih institucija i scena, proizvođači i konzumenti kulturnih sadržaja čije su ideje, mišljenja i snovi sadržani u ovoj knjizi.

Svoje je zadovoljstvo kako knjigom, tako i samim projektom, blogom Oskultura koji je knjigu iznjedrio, iskazao i gradonačelnik Ivan Vrkić rekavši kako je ovo dokaz kako Osijek intenzivno diše kandidaturu Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture već dvije godine, od kada su, u travnju 2014. objavljeni prvi razgovori na blogu Oskultura.
– Od kako postoji institucija Europske prijestolnice kulture, ni jedan drugi grad kandidat nije uspio u tako dugom razdoblju održavati javni interes i javno homogenizirati reazličita građanska promišljanja o značaju kulture – rekao je gradonačelnik.

Urednik knjige i moderator večeri, Dario Topić poigrao se brojkama te nazočne podsjetio kako je među 225 osoba koje su dale svoje mišljenje na blogu Oskultura, njih sigurno 50, a i više koji predstavljaju kulturne institucije, udruge i ostale organizacije. One opet okupljaju sigurno 200 i više građana Osijeka što je 10.000 ljudi, odnosno 10 posto Osječanki i Osječana koji kontinuirano prate kulturu i kulturna događanja.

Dogradonačelnik Vladimir Ham u svom je govoru naglasak stavio na gradove prijatelje, a posebno na suradnju s Novim Sadom koji je kandidat za prestižnu titulu 2021. godine te s kojim nas veže sličan interes za kulturu.


– Nikada do sada se nije dogodilo da dva bliska grada, kao što su Osijek i Novi Sad, budu kandidati godinu za godinom. Postanemo li prijestolnicom kulture 2020. godine, naši će se programi moći preliti u programe Novog Sada iduće godine. Kao što će i oni svoje programe kroz našu titulu moći započeti godinu ranije – rekao je Ham dodavši kako su svi gradovi prijatelji iskazali potporu Osijeku, a najviše Tuzla čiji je gradonačelnik istaknuo važnos titule ne samo za Osijek nego za čitavu regiju. Ostali gradovi koji su bili kandidati za EPK2020, a posebno oni koji su poput Osijeka prošli u drugi krug kandidature, također su ponudili suradnju, bilo da Osijek postane Europskom prijestolnicom kulture ili se svojim programom uključi u možda njihovu titulu. Zanimljivo je kako je programska kooperacija dogovorena s Dubrovnikom i Pulom.

Nakon predstavljvanja knjige, sudionici na blogu Oskultura, a čije su ideje i misli ekstrahirane u knjigu, dobili su svoj primjerak.

Knjigu “OSKULTURA, Javna rasprava: Osijek – Europska prijestolnica kulture 2020. (naglasci iz intervjua koji su nadahnuli Prijavnu knjigu osječke kandidature)”  možete listati i u online izdanju.

1 Comment

  1. Vrlo dobro organizirano (bez prevelike pompoznosti); sve je jasno i sve je jasnije da osječka kandidatura na dobrom putu…
    Milan Ivanović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s