Croatia Cantat 2016.

Hrvatska udruga zborovođa i Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” Osijek pozivaju sve zainteresirane pjevačke zborove i vokalne sastave da se prijave na 1. Natjecanje i festival zborova Croatia Cantat s međunarodnim karakterom, koje će se 1. i 2. listopada 2016. godine održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Sudjelovati mogu sve vrste pjevačkih ansambala: klasični zborovi (mješoviti, ženski, muški i dječji), klape, folklorni pjevački ansambli, vokalni sastavi i drugi. Natjecanje će se odvijati u četiri kategorije, neovisno o vrsti ansambla: klasična, duhovna, folklorna i popularna zborska glazba. Detaljne propozicije i prijavnica mogu se pronaći na internetskoj stranici http://www.huz.com.hr (prijave do 15. srpnja 2016. godine).

Ovo Natjecanje i festival bit će organizirani na inicijativu Branka Starca, dugogodišnjeg skladatelja, dirigenta i glazbenog producenta s međunarodnom reputacijom, predsjednika Hrvatske udruge zborovođa i člana Međunarodnog umjetničkog savjeta Svjetskih zborskih igara (World Choir Games), najvećeg i najvažnijeg svjetskog natjecanja pjevačkih zborova.

Osječki događaj rezultat je višegodišnje plodne suradnje Lipe, kao jednog od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih pjevačkih društava u Hrvatskoj i regiji, i Branka Starca, odnosno Hrvatske udruge zborovođa.

Naime, zamišljeno je da se ovo natjecanje i festival bijenalno održavaju svaki put u drugom hrvatskom gradu, a Osijek je kao domaćin izabran jer Lipa ove godine slavi veliku obljetnicu: punih 140 godina neprekidnog postojanja i rada. U tu svrhu već je planiran niz događanja (već je tiskan i izdan lijepi i luksuzni kalendar u boji za 2016. godinu), no najveći događaj u ovoj godini Lipa će suorganizirati u svojem matičnom gradu, Osijeku, i to uz potoru Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Valja podsjetiti da je okupljanje pjevačkih zborova toga opsega, veličine i masovnosti u Osijeku posljednji put organizirano prije točno 20 godina, u lipnju 1996. godine, kada je također Lipa povodom svoje 120. obljetnice bila suorganizator velike 29. Smotre hrvatskih pjevačkih zborova u Osijeku.

Ovaj put je cilj Osijek navedenoga vikenda pretvoriti u pravo veliko središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe, a navedena dva dana, uz službeni program u HNK, planirano je održavanje i niza revijalnih nastupa gostujućih zborova i vokalnih sastava na ulicama i u drugim zanimljivim prostorima najvećeg slavonskog grada.

Lipašice i lipaši toplo se nadaju da će se to natjecanje i festival održati u budućoj Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu jer kandidaturu Osijeka vrijedno promoviraju i podržavaju (kako svojom aktivnošću, tako i svojim međunarodnim uspjesima) već nekoliko godina.

Stoga će nas osobito radovati ako se pozivu odazove i velik broj osječkih pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s