Muzej u loncu

Muzej u loncu, naziv je izložbe koja će biti otvorena danas, 3. ožujka u 18 sati u Muzeju Slavonije (Trg. Sv. Trojstva 6) i to uz priču o starom osječkom jelu knedlama i sljubljivanju domaćih vina.

Muzeji u loncu, putujuća izložba Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega i istoimeni dokumentarni film 15 muzeja istočne Hrvatske, dio su projekta kojim se sa Slavonije želi skinuti stigma regije nezdrave prehrane i tradicionalnog prekomjernog konzumiranja mesa, skrenuti pažnja šire hrvatske javnosti na bogatstvo zaboravljene tradicijske prehrane ovog područja, na nedovoljno poznavanje i iskorištenost ovog potencijala, recimo u ugostiteljstvu, turizmu, proizvodnji ekoloških namirnica, javnom zdravstvu.

Prilikom otvorenja izložbe uz bogat fundus požeškog muzeja, predstavit će se i starinska jela vezana uz osječku vojnu i građansku povijest.

Jedno od popularnih jela koje će se moći i kušati bit će omiljene knedle sa šljivama, a čut ćete i zanimljivu priču o „Osječkom knedl satu“, odlasku Osmanlija te doznati zašto naše crkve svakoga petka u 11 sati zvone kao da je podne… Projekt „knedl sata“ provodi Turistička zajednica grada Osijeka u suradnji s udrugom Plantaža i Ugostiteljskom školom u Osijeku.

Izložba je organizirana u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka i Rortinom Marinjakom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s