Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih

U povodu 450. godišnjice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole IV. Zrinskog, održat će se predstavljanje knjige “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”, autora Darka Varge.

Melanija Belaj i Jelena Ivanišević u svom osvrtu na knjigu pišu:
“Budući da je hrana isprepletena gotovo sa svim aspektima života, nije neobično da ćemo u knjizi pronaći i mnogo više no što sam naslov sugerira – crtice iz privatne korespondencije članova obitelji Zrinski, imena njihovih kuhara, recepte jela služenih za doručak ili pak pojedinih lijekova, podatke o snabdijevanju vojske prilikom znamenite opsade Sigeta, raspored sjedenja za stolom, način blagovanja ili naputak o pristojnom jedenju pojedinih jela…
…Raznolikost i bogatstvo izvora na više jezika (njemačkom, mađarskom, latinskom i hrvatskom) kojima se autor koristi omogućuju nam širu sliku svakodnevnice 16. i 17., te donekle i i 15. stoljeća.

Bogatstvo istražene arhivske građe, osobito na mađarskome, autoru omogućuje da nam hrvatsku povijest, kontekstualizira europskom i svjetskom poviješću s kojima se neprestano isprepliće – podjednako u ratovima kao i u trgovanju, razmjeni dobara, a samim time i kultura.

Marljivost i predan rad autora rasvjetljavaju svakodnevnicu plemićke obitelji koja je umnogome utjecala na tijek europske i svjetske povijesti.”

Knjiga će biti predstavljena u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Osijek, Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II” Osijek, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Osijek te Izdavačke kuće Meridijani.
Govornici predstavljanja su Antun Tucak, dopisni član HAZU, Vladimir Dugalić, Dragutin Feletar, član suradnik HAZU, Hrvoje Petrić, recenzent, Petar Feletar, urednik te sam autor, Darko Varga.

Predstavljanje će se održati 10. ožujka, u 18 sati, u Vikarijatu Osijek, dvorani 2, u Ulici J. J. Strossmayera 58.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s