Osječko – sjećanja na sve osječke tvornice, brendove i ljude

 

Osijek je grad Osječkog piva, Julija Knifera, Kalodonta, Franje Krežme, keksa Jadro, Franje Kuhača… Ovdje su izrađivane i žarulje, bicikli tvornice Papuk, odjeća i obuća od kože. Grad je imao dugu tradiciju proizvodnje namještaja i tekstila. Industrijalizacija grada započela je radom velike šibicare. U Osijeku je tiskana i encikopedija, a skladan je i prvi hrvatski balet “Jela”.
Atraktivna izložba industrijske povijesti grada postavljena je u Muzeju Slavonije.

LIO Lanena industrija Osijek osnovana je 1901. kao tvornica za preradu lana i kudelje. Poznati su bili i po pokrivačima, te plišanim igračkama. Radili su i maskotu Univerzijade – Zagija.


Kandit Tvornica čokolade i bombona pod istim nazivom posluje i danas. U ovakvim limenim kutijama nekad su pakirali bombone. Neki ih i danas čuvaju.

Prva osječka tvornica ognjila osnovana je 1856., od 1905. do 1945. zvala se Tvornica žigica Drava, a kasnije Drava tvornica žigica.

OLT Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva otišla je u povijest, a iza nje su ostale moćne marketinške uspomene poput plakata i ljevanih kada u mnogim stanovima.

Najstarije hrvatsko pivo u Osijeku se proizvodi od 1664. Na izložbi se mogu vidjeti prve boce, gajbe, etikete i dobro očuvani reklamni plakati.

 

1 Comment

  1. Iako ne znam tko Je autor dragi mi je Sto nas se podsjeca na dostignuca, jer Je velika steta ucinjena micanjem kvalitetnih direktora I postavljanjem nekvalitetnih ljudi na njihova mjesta.. No ne Treba plakati za ” prosutim mlijekom”, vec u danim okolnostima traziti kreativan ishod. Osijek soft city, u najsirem smislu kreativna industrija je prostor u kojem se kriju rjesenja, a na Sveucilistu je razviti projekte I programe u Tu svrhu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s